fbpx

Umrl je dr. Edi Gobec, ameriški Slovenec, velik domoljub, znanstvenik in dolgoletni kolumnist Demokracije

dr. Edi Gobec

V soboto, 12. decembra, je v jutranjih urah na svojem domu v Clevelandu umrl ameriški Slovenec prof. dr. Edi Gobec, znanstvenik, publicist in velik domoljub. Dolga leta je bil tudi kolumnist tednika Demokracija. Star je bil 94 let.

Edi Gobec je bil rojen leta 1926 v Celju, mlada leta je preživel v bližini Rogaške Slatine in nato v Mariboru, kjer je bil dijak. Leta 1943 je bil deportiran v nemško delovno taborišče in nato mobiliziran v nemško vojsko. V Franciji se je priključil pripadnikom francoskega odpora in nato britanski vojski. Po vojni je končal gimnaziji v Italiji in leta 1950 emigriral v ZDA. Tam je nato študiral filozofijo, sociologijo in antropologijo na več univerzah, leta 1962 pa je doktoriral na državni univerzi v Columbusu. Poročil se je s Slovenko Mileno Osenar, s katero si je ustvaril družino.

V ZDA je profesor Gobec naredil kariero univerzitetnega profesorja in raziskovalca kot zaslužni profesor univerze Kent. Veliko svoje znanstvene dejavnosti pa je posvetil Sloveniji, to dejavnost je razvijal predvsem v okvirju Slovensko-ameriškega raziskovalnega centra. V svojo domovino je poslal ogromno arhivskega gradiva o slovenskih ustvarjalcih v ZDA. Julija letos je prejel tudi državno odlikovanje s strani predsednika republike Boruta Pahorja. Slovenska škofovska konferenca mu je že leta 2006 ob njegovi osemdesetletnici podelila odličje sv. Cirila in Metoda. Znan je predvsem po knjigi Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji. Bil je član Slovenske teološke akademije v Rimu, Akademije znanosti v New Yorku, od leta 1970 je bil vpisan tudi na narodni seznam znamenitih Američanov, poroča spletna stran Družine. Redno je pisal kolumne zlasti za Demokracijo in Družino.

Slovesna podelitev priznanja urada za Slovence v zamejstvu in po svetu profesorju Ediju Gobcu za “dolgoletno aktivno, predano ter znanstveno in raziskovalno delo v kulturno in narodnostno dobrobit slovenstva v ZDA in prispevek k osamosvojitvi in priznanju Republike Slovenije”. Na fotografiji iz leta 2006 premier Janez Janša, generalni konzul v ZDA Zvone Žigon in profesor Edi Gobec. (Foto: STA)

V uredništvu Demokracije smo ponosni na njegov prispevek in smo mu hvaležni za sodelovanje, ki ga je izkazoval vse od nastanka našega tednika naprej. Žalujočim svojcem pa izrekamo iskreno sožalje.

Gašper Blažič