Upravno sodišče se še naprej igra z medvedjo populacijo

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Upravno sodišče, ki je povsem nekompetentno glede presoje odstrela medvedov, je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je namreč prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Po presoji sodišča določitev števila medvedov za odstrel (ne samo na območju izjemne prisotnosti ter na prehodnem območju) nima potrebne zveze z vidika družbene sprejemljivosti, ugotovljene prek (subjektivnih) mnenj prizadetih interesnih skupin, kot tudi z vidika upravljanja s škodami, ki jih povzročajo medvedi,” navaja sodišče. Zato ni izpolnjen pogoj, da ni druge zadovoljive možnosti za odpravo omenjenih dveh problemov.

Vlada bo morala tako še enkrat odločati o odvzemu rjavega medveda v skladu z navodili in smernicami sodišča. Sicer pa je po presoji sodišča odlok vlade kot predpis v ostalem delu zakonit in torej v tem delu ostaja v veljavi.

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je ob izpodbijanju odloka vlade o ukrepu odvzema osebkov vrste rjavi medved iz narave na upravnem sodišču med drugim opozarjala na njegovo neskladje z ustavo, ki državi nalaga, da mora skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva.

Takšni prizori bodo še pogostejši zaradi zadržanja odstrela. V Romuniji, državi z največjo populacijo medvedov, že več let ne izvajajo odstrela, zato je pred kratkim prišlo do napada medveda na človeka in prvega smrtnega primera.

Vlada je odlok, po katerem je bil do 30. septembra 2019 predviden odvzem 200 medvedov, sprejela novembra lani. Za odstrel je predvidela 175 medvedov, lovci pa naj bi to storili do 30. aprila 2019. Januarja je upravno sodišče izvajanje odloka zadržalo, poroča STA.

C. Š.