fbpx

V 13 krajih po Sloveniji se je pričelo promocijsko, prostovoljno in brezplačno testiranje s hitrimi testi

Foto: STA

V 13 krajih po Sloveniji se danes začenja tridnevno promocijsko prostovoljno in brezplačno testiranje s tako imenovanimi hitrimi testi, in sicer v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju in Ptuju. V ogroženih krajih bo od jutri dalje poleg Ptuja, še testiranje v Lenartu in Sevnici. 

O točni lokaciji in pričetku bodo prebivalci obveščeni preko lokalnih skupnosti. Prebivalci, ki se želijo testirati, morajo imeti s seboj le osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati. Če želite opraviti test, preprosto pridete na določeno mesto, kjer vam bo usposobljeno osebje opravilo bris. Ob tem pa upoštevajte vsa priporočila, predvsem varnostno razdaljo.

Rezultat boste prejeli prek sms-a na svoj mobilni telefon 15 minut po opravljenem testu. Če bi se izkazalo, da ste na testu pozitivni, se takoj izolirajte, pojdite domov s čim manj stikov, kot je mogoče. Ne uporabljajte javnega prevoza. Doma pokličite svojega izbranega zdravnika, ki vam bo odprl bolniški list. Negativni rezultat testa pomeni, da ste negativni v tistem trenutku. Zato naj vam test ne daje občutka lažne varnosti. Še naprej dosledno upoštevajte vsa priporočila in zaščitne ukrepe.

 

V Ljubljani bo testiranje na Kongresnem trgu, kjer so v ponedeljek že postavili mobilno enoto za testiranje. Začeli bodo ob 8. uri, kot so napovedali prejšnji teden, pa naj bi testirali od torka do četrtka od 8. do 17. ure.

Testiranje bo v Celju potekalo v hali A na Celjskem sejmišču, in sicer danes od 10. do 17. ure, v sredo od 9. do 17. ure in v četrtek 9. do 15. ure.

Iz Mestne občine Novo mesto so sporočili, da bodo testirali v avli Kulturnega centra Janeza Trdine. Danes bo omogočeno med 12. in 17. uro, v sredo med 9. in 17. uro, v četrtek pa med 9. in 15. uro.

Iz sevniškega zdravstvenega doma so sporočili, da bodo testirali danes od 12. do 15. ure in v sredo od 11. do 15. ure.

Množično testiranje pa se bo v Slovenj Gradcu začelo v soboto, so zapisali na spletni strani občine. Potekalo bo ves dan v skladu z zmogljivostmi mobilne ekipe. Načrtovana lokacija je pred športno dvorano Slovenj Gradec.

V Novi Gorici se testiranje začenja danes ob 10. uri, mobilna ekipa pa bo postavljena na parkirišču ob stavbi Okrožnega sodišča v Novi Gorici. V sredo in četrtek bo testiranje potekalo med 9. in 17. uro, odvisno bo od odzivnosti prebivalstva, je za STA pojasnil predstojnik območne enote NIJZ v Novi Gorici Marko Vudrag.

Množično testiranje pa se bo v Slovenj Gradcu začelo v soboto, so zapisali na spletni strani občine. Potekalo bo ves dan v skladu z zmogljivostmi mobilne ekipe. Načrtovana lokacija je pred športno dvorano Slovenj Gradec.

Med zainteresiranimi občinami za množično hitro testiranje je tudi Velenje. Na nadaljnje informacije še čakajo.

Sara Kovač