fbpx

V gozdovih vse več klopov

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Strokovnjaki za letošnje poletje in jesen napovedujejo povečano število klopov, še posebej v gozdnatih regijah, kot je Koroška. Najbolj učinkovita zaščita pred klopnim meningoencefalitisom je cepljenje.

S tem, ko se povečuje število klopov v naravi, se povečuje tudi število obolelih za različnimi boleznimi, ki jih klopi prenašajo. Na avstrijskem Koroškem, kjer naj bi bilo dva do trikrat več klopov kot leto poprej, so zabeležili povečano število okužb s klopnim meningoencefalitisom, okuženi klopi so razširjeni tudi po vsej Sloveniji. Posebej pazljivi moramo biti na Koroškem, kjer so goste gozdne površine, saj se tam zadržuje več klopov.

V Sloveniji je sicer najbolj pogosta bolezen, ki jo prenašajo klopi, lymska borelioza, sledi ji klopni meningoencefalitis. Za lymsko boreliozo, ki prizadene živčevje, sklepe ali srce, cepiva ni, pomembni so preventivni ukrepi, kot je uporaba repelentov, ter hitro in pravilno odstranjevanje prisesanih klopov. Za klopni meningoencefalitis pa je cepljenje najprimernejša zaščita, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Več na e-koroska.si …