fbpx

V Grosuplje prihaja Zapeljivec – prijazen do narave in denarnic

Foto: Občina Grosuplje

V Grosuplje prihaja Zapeljivec, vozilo za javni prevoz potnikov. Prijazen do narave (električno vozilo z nič emisij), prijazen do naše denarnice (brezplačen prevoz), prijazen do ranljivejših skupin ljudi. Zapeljal vas bo do mestne tržnice, zdravstvenega doma, doma starejših občanov, mestne knjižnice, lekarne, cerkve sv. Mihaela ali po nakupih do naše najljubše trgovine.

Premierno pa se bomo z njim po ulicah Grosupljega zapeljali v ponedeljek, 5. septembra 2022, ob 13. uri, izpred glavne avtobusne postaje v Grosupljem. Z nami bodo: dr. Peter Verlič, župan Občine Grosuplje, Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, in Peter Horvat, direktor Ljubljanskega potniškega prometa.

Prihod Zapeljivca v Grosuplje hkrati naznanja niz dogodkov, ki bodo v Grosupljem potekali v okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki ga sicer obeležujemo med 16. in 22. septembrom.

Občina Grosuplje se je odločila za nakup dveh električnih vozil za javni prevoz potnikov. Poimenovali so ju Zapeljivca. Za nakup Zapeljivcev so se odločili z namenom spodbujanja trajnostne mobilnosti ter zmanjševanja izpustov ogljikovega dioksida v javnem potniškem prometu in občini sami. Ulice želijo namreč razbremeniti avtomobilov ter hkrati občanom zagotoviti čistejši zrak v samem jedru občine. K odločitvi pa je pomembno prispevala tudi želja, da starejšim občanom in drugim ranljivejšim skupinam prebivalcev omogočijo večjo mobilnost. Njim bosta zato Zapeljivca tudi prvenstveno namenjena. Dostopali bodo lahko do najpomembnejših javnih in drugih objektov, pomembnih za njihovo nemoteno vsakdanje življenje. Prav tako bo z vozili možen dostop do vseh pomembnejših prometnih vozlišč v občini.

Vanju bo mogoče naložiti tudi invalidski ali otroški voziček. Za še večjo varnost potnikov bo vozilo opremljeno z električnimi drsnimi vrati, ki jih bo odpiral voznik iz kabine in tako zelo olajšal vstop in izstop potnikov.

Postajališča grosupeljskega Zapeljivca bodo naslednja:

 1. Občina Grosuplje
 2. Upravna enota
 3. Železniška postaja
 4. Avtobusna postaja
 5. Adamičeva ploščad
 6. Zdravstveni dom
 7. Dom starejših občanov
 8. Tržnica
 9. Cerkev sv. Mihaela
 10. Tuš
 11. Pokopališče Resje
 12. Železniški podhod 1
 13. Železniški podhod 2
 14. Sončni dvori
 15. Hofer
 16. Spar
 17. Mercator Brvace
 18. Lidl

Vozni čas Zapeljivcev bo:

 • od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure,
 • ob sobotah in nedeljah od 6. do 13. ure.

Sara Kovač