V Grosupljem odprli turistični informativni center

Foto: Občina Grosuplje

V petek, 19. junija 2020, je svoja vrata odprl Turistični informacijski center Grosuplje. Velik dogodek za Turizem Grosuplje, s katerim mlado mesto Grosuplje kot turistično točko postavljamo na turistični zemljevid Slovenije. Turistični informacijski center je namreč postal vstopna in strateška točka za naš turizem, z najboljšim virom informacij na enem mestu, pri tem pa bodo pomembno vlogo še naprej igrala tudi naša turistična društva.

Slovesnega in težko pričakovanega dogodka so se udeležili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, direktorica Turizma Grosuplje Petra Zakrajšek, generalna sekretarka Turistične zveze Slovenije Karmen Burger, pomočnik direktorice Turizma Ljubljana mag. Mitja Predovnik, predsednica Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije Mateja Kregar Gliha, predstavniki sveta Zavoda za turizem Grosuplje, občinski svetniki, predsedniki krajevnih skupnosti, predstavniki naših turističnih društev in drugi gostje.

Načrtov za razvoj turizma je še veliko
»Dobrodošli v občini Grosuplje, posebej dobrodošli naši občanke in občani,« je zbrane pozdravil župan dr. Peter Verlič in dejal, da je prva naloga Turizma Grosuplje ta, da lepote naše občine približamo našim ljudem. Zagotovo še marsikdo ni videl Županove jame, si ogledal Radenskega polja ali se sprehodil po poti kulturne dediščine v Šmarju – Sapu. Hkrati pa si seveda želimo, da nas spozna Ljubljanska urbana regija, da nas spozna Slovenija in da nas spozna tudi mednarodno okolje.

Pomembna naloga Turizma Grosuplje je tudi upravljanje Krajinskega parka Radensko polje. Želimo ga razvijati trajnostno, tako, da bo v sozvočju z ljudmi, ki tam prebivajo, in tudi s tistimi, ki bomo šli tja na sprehod, v naravo. Kjer sta mir in tišina, vedno bolj dragoceni dobrini današnjega časa, na kar nas je ob otvoritvi učne poti Po sledeh vodomca pred dvema letoma na Cerovem spomnil tudi sedaj predsednik vlade Janez Janša. Župan je še povedal, da imamo načrtov za razvoj, kot sam rad pravi, popoldanskega turizma, zelo veliko.

Zbrane je pozdravila tudi generalna sekretarka Turistične zveze Slovenije Karmen Burger. Tudi ona je poudarila, da je pomembno, da se turizem najprej dela za domačine, nato pa se širi naprej na ostale obiskovalce. Kraj mora biti lep, urejen, sprva za svoje krajane in ko bodo domačini zadovoljni, bo tudi domači gost z veseljem prišel. »Če boste zadovoljni Grosupeljčani, verjamem, da bomo zadovoljni tudi Ljubljančani in da bodo zadovoljni tudi Mariborčani,« je dejala. Seveda pa je sedaj čas takšen, da se osredotočamo na domače goste, lahko pa je za vse nas to tudi priložnost, da spoznamo kar čim več skritih kotičkov naše prelepe Slovenije. Turizmu Grosuplje je zaželela uspešno delo in čim več gostov.

Na slovesnem dogodku ob odprtju Turističnega informacijskega centra Grosuplje je zbrane nagovorila tudi direktorica Turizma Grosuplje Petra Zakrajšek. »Danes je bilo že veliko povedanega o naši turistični ponudbi, ki mogoče ni tako široka, kot je ponudba nekaterih naših sosednjih občin, ampak je pa izredno bogata. Bogata pa je z ljudmi, ki se trudijo, da je prepoznavnost naših turističnih znamenitosti na čedalje višji ravni,« je dejala in se ob tem lepo zahvalila vsem našim turističnim društvom, s katerimi zavod odlično sodeluje, vsem našim turističnim vodnikom, v lanskem letu je izobraževanje za nove turistične vodnike uspešno zaključilo kar 18 vodnikov, od tega 16 novih, za odlično sodelovanje pa se je lepo zahvalila tudi Turizmu Ljubljana.

Povedala je še, da je pandemija letos zelo vplivala na turizem, hkrati pa se zavedajo, da je sedaj edinstvena priložnost, da v Grosuplje pripeljejo še posebej domače turiste. V zadnjem času so zato še posebej veliko svojega truda usmerili v promocijo, in verjame, da bo k temu veliko doprinesel tudi turistični informacijski center. Tako zanjo, kot za njene sodelavce, je tako ta dan izjemno vesel dan.

Sledil je slovesen prerez traku in turistični informacijski center z lepo urejenimi prostori, bogato ponudbo turističnih spominkov, predvsem pa poln informacij o vseh naravnih in tudi kulturnih znamenitostih, ki jih skriva naša občina, je svoja vrata za vse nas na široko odprl.

In naj zaključimo z novim sloganom Turizma Grosuplje, ki nam ga je ta dan še zaupala direktorica Petra Zakrajšek: »Zdaj je čas. Za ustvarjanje spominov na zelenem pragu prestolnice.« Dobrodošli v Grosupljem.

C. Š.