fbpx

V Grosupljem slovesno odprli nov nadvoz Brezje

V petek, 9. novembra 2018, so v Grosupljem slovesno predali v uporabo nov nadvoz v Sončne dvore in v Brezje. Slovesnosti so prisostvovali župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predstavnik Direkcije RS za infrastrukturo mag. Dejan Jurkovič, predsednik uprave CGP Martin Gosenca, župnik župnije Grosuplje Janez Šket, župani sosednjih občin, občinski svetniki, predsedniki krajevnih skupnosti in mnogi drugi zadovoljni občani.

Zbrane na tem veselem dogodku, ki je vse navdajal s ponosom, veseljem, hvaležnostjo in pozitivnim pričakovanjem, sta nagovorila vodja sektorja za železnice na Direkciji RS za infrastrukturo mag. Dejan Jurkovič in župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič ter meščanke in meščane, občanke in občane Grosupljega s svojimi besedami popeljala v še bolj razvojno in trajnostno naravnano, torej lepo prihodnost mesta in občine.

Vodja sektorja za železnice Dejan Jurkovič je povedal, da je Direkcija RS za infrastrukturo zadolžena za državne ceste v RS, ki štejejo dobrih 6.000 km, in za dobrih 1.200 km železniške infrastrukture. Marsikje se cestna in železniška infrastruktura prepletata, tako je tudi tukaj v Grosupljem, in zelo zadovoljni so, da se bo z odprtjem novega nadvoza en nezavarovan železniški prehod, ena črna točka na zemljevidu izbrisala. V prvi fazi bo sicer ta nivojski prehod ukinjen za cestna vozila, medtem ko bo za pešce in kolesarje še ostal v uporabi. Ukinjen v celoti pa bo po končani nadgradnji Železniške postaje Grosuplje, v sklopu katere se bo zgradil tudi izvennivojski dostop.

Za samo nadgradnjo Železniške postaje Grosuplje so že izdelani projekti in v pripravi je tudi že izvedba razpisa. Če bo šlo vse po načrtih, bodo s samo izvedbo del pričeli že v naslednjem letu. V sklopu nadgradnje Železniške postaje Grosuplje pa se bo zgradil tudi nov nadvoz na Taborski cesti, za katerega z občino že usklajujejo projektno dokumentacijo. Ob tem je še povedal, da se nadgradnja železniške proge Grosuplje–Kočevje zaključuje, in v začetku naslednjega leta bo na tej železniški progi uveden tovorni promet, ob koncu leta pa, če bo šlo vse po načrtih, tudi potniški.

Res sem počaščen, da smo se v tako velikem številu zbrali,” pa je zbrane nagovoril župan dr. Peter Verlič. Povedal je, da ima občina Grosuplje zeleno barvo v grbu, zeleno barvo v zastavi, zeleni barvi pa je zavezana tudi drugače. Z varovanjem okolja. Z željo, da bi dihali svež in neonesnažen zrak. In promet je zagotovo eden izmed onesnaževalcev. Če pomislimo, da je v Grosupljem po zadnjih podatkih 20.520 prebivalcev, število osebnih vozil v občini pa je le pol manjše, si danes težko predstavljamo, kako bi bilo, če bi imeli le eno krožišče, kot je to bilo pred 8 leti, če ne bi skrbeli za razvoj cestne infrastrukture. Ta dan pa mestu Grosuplje, občini Grosuplje predajajo tudi novi nadvoz, za večjo prometno varnost in za bolj pretočen promet. Z razvojem cestne infrastrukture bodo nadaljevali in zelo so veseli tudi razvoja železniške infrastrukture. Zgradili bodo novo parkirno hišo P + R Grosuplje, ki bo omogočila, da bodo pustili avtomobile v Grosupljem ter se naprej proti Ljubljani odpeljali z avtobusom ali z vlakom. “Vse zato, da bomo čim bolj uporabljali javni promet, da bomo našo prihodnost živeli čim bolj trajnostno. In seveda, da bo večja tudi prometna varnost, z več pločniki, več kolesarskimi stezami. Da bo naše življenje prijetno in tudi varno,” je še dejal župan.

Župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in predstavnik Direkcije RS za infrastrukturo mag. Dejan Jurkovič so s slavnostim prerezom traku novi nadvoz Brezje predali v uporabo, župnik Janez Šket pa ga je nato še blagoslovil.

Pridih slovesnosti in ekskluzivnosti k dogodku so s pevskimi in glasbenimi nastopi dodali Combo zasedba Big banda Grosuplje, Moški pevski zbor Samorastnik in otroci iz vrtca Kobacaj, kanček mojstrstva pa s svojim vodenjem tudi Tadeja Anžlovar.

C. Š.