fbpx

V Ivančni Gorici je dišalo po krompirjevih dobrotah

Ivančna Gorica, je za vse ljubitelje krompirja, že kar sedmo leto organizirala pravi krompirjev praznik. Dogajanje se je odvijalo na Ivanški tržnici, kjer je vladalo prešerno vzdušje in na vsakem vogalu omamno dišalo po krompirju. V društvu podeželskih žena “Ivanjščice” so članice v sodelovanju z občino Ivančna Gorica zopet poskrbele za krajši kulturni program z različnimi nastopi, harmonikarjev Matjaža Meglena in Matije Kastelica, godcev in pevcev ljudskih pesmi Studenček ter zabavne kmečke igre, ki jih je vodila predsednica društva, Renata Čebular. Zbrane je nagovoril tudi predsednik KGZS, Cveto Zupančič.  Seveda so dame poskrbele tudi za kar se da najbolj okusen krompir, na vse možne načine. Dogodek se je razvil v lep začetek sobote.

Na že sedmi izvedbi praznika krompirja v Ivančni Gorici so podelili številne nagrade. Nagrado za “najbolj simpatične ekipo” so dobile članice DPŽ “Tavžentrože”, ki so poznane tudi po njihovi predsednici, ki sodeluje kot gospodarica resničnostnega šova Kmetija. Ekipa “Ivankine spominčice” so dobile priznanje za najstarejšega sodelujočega člana v ekipi, Milana Goršiča. Najmlajši član ekipe “kar bo pa bo” pa je bil Dominik Poljšak, ki si je pridobil priznanje za najmlajšega tekmovalca. Poleg strokovne komisije, ki so jo sestavljali Darko Zupanc Puš, Rado Jakob Pižem in Danica Berčon Hrastovec, so devet sodelujočih ekip ocenjevali tudi obiskovalci tržnice.

Vsaka ekipa je uporabila najmanj 10 kg krompirja. Na koncu je vsega zmanjkalo, tako da sklepamo, da so bili vsi zelo okusni, kar kaže, da je krompir, še posebno pražen, zelo cenjeno živilo, lahko tudi specialiteta.

Strokovna komisija je za najboljše spražen krompir dodelila mesta. Prvo mesto ekipi Kulturno športno društvo Dob, drugo mesto si je prislužila ekipa Folklorne skupine Vidovo veterani Šentvid, tretje uvrščene pa so bile udeleženke iz Aktive, podeželskih žena Lisičke. Obiskovalci tržnice pa so prvo mesto dodelili ekipi Gorenja vas, katera se je tudi stilko pripravila na podobo kuharske ekipe.

Sodelovali sta tudi ekipi Vaške skupnosti Škoflje in Konjeniškega društva Gombišče. S svojima prav tako okusnima praženima izdelkoma so si člani zaslužili zahvalo za sodelovanje. Med živahnim dogajanje na Ivanški tržnici, pa si je bilo mogoče ogledati tudi razstavo krušnih žit in moke, ki je bila razstavljena v dvorani kulturnega doma. Prostovoljke iz Rdečega križa, pa so kot vsako leto, nudile možnost meritve krvnega tlaka ali preverjene količine sladkorja v krvi.

Vsi udeleženci, tako kot nastopajoči, tako obiskovalci, so bili mnenja, da je s tradicijo krompirjevega praznika potrebno nadaljevati, saj taki in podobni dogodki dodajo dušo občinskem središču, povežejo ljudi in poskrbijo za poznavanje naše kulture. Pri prazniku krompirja pa gre tukaj še za ozaveščanje vseh generacij o zdravi, kvalitetno pridelani hrani iz Slovenskega okolja.

Eva Poljanc