fbpx

V letošnjem letu kar 239 mladih na vojaških taborih, kjer spoznavajo delo vojaka in pridobivajo veščine za vsakdanje življenje

Mladi v slovenski vojski (Foto: Slovenska vojska)

V okviru Slovenske vojske potekata dva projekta za mlade, kjer se lahko mladi preizkusijo v veščinah za potencialno delo v vojski. Prvi projekt se imenuje Mors in mladi, kjer je bilo v letošnjem letu 154 udeležencev, drugi pa je projekt Vojaški tabor, kjer je prijavljenih 85 udeležencev. Ob zaključku taborov udeleženci dogodke ocenjujejo kot zelo pozitivne, saj se naučijo uporabnih veščin za življenje.

Vojaški tabor je namenjen polnoletnim dijakom in študentom, ki so državljani Republike Slovenije, ki si želijo doživeti življenje in delo pripadnika Slovenske vojske in so organizirani v obliki dvotedenskega taborjenja. Posamezniki se lahko taborov udeležijo brezplačno, udeleženci pa še v okviru tabora prejmejo opremo, ki jo za tabor potrebujejo. Ker je za tabor ključna psihofizična pripravljenost, morajo posamezniki opraviti zdravniški pregled, pri tem pa še morajo opraviti predhoden varnostni pregled.

Na širšem območju v Bohinjski Beli bo 85 mladih spoznavalo delo v vojski, pri tem pa bodo pridobivali vojaške veščine na organiziranem vojaškem taboru že 21. leto zapored. Vojaški tabor je dobra preizkušnja za vse tiste, ki se v bodočnosti želijo zaposliti v Slovenski vojski bodisi kot vojaki, bodisi kot častniki, da izkoristijo priložnost in se preizkusijo v vojaškem taboru in preizkusijo ter izkusijo, če je ta način življenja zanje.

Drugi projekt, ki je krajši pa se imenuje Mors in mladi, ki poteka na dveh lokacijah. Prva lokacija je Novo mesto, kjer se je projekt zaključil prejšnji teden in v Murski Soboti, kjer se projekt izvaja še v tem tednu. V Novem mestu se je tabora udeležilo 23 dijakov in dijakinj, v Murski Soboti pa kar 131. Odzivi na tabore so pozitivni, med drugim je ena izmed udeleženk povedala: “Imeli smo čudovit teden /…/ tega tedna ne bi zamenjala za nič na svetu, to so bile čudovite počitnice. Tabor priporočam vsem srednješolcem, da vidijo, kako je v vojski. Morda se bo potem kdo odločil za ta poklic.”

Organizirani tabori mladim omogočajo pridobitev veščin tudi za življenje
Med drugim se mladi naučijo navad za vsakdanje življenje, kot je pospravljanje opreme v omarice, spoštovanje pravil, pospravljanje postelje in fizične aktivnosti. Poleg navedenega jim tabori omogočajo, da se naučijo postopkov preživetja v naravi, orientacije in varnega rokovanja z orožjem.

Sara Rančigaj