fbpx

V Ljubljani bodo parkirnine dražje za kar 50 odstotkov

Zoran Janković (Foto: STA)

V Ljubljani se dražijo parkirnine, in sicer ponekod celo za 50 odstotkov. Ljubljanski mestni svetniki so namreč podprli predlog o zvišanju cen parkirnin, in sicer  se bo ura parkiranja v coni 1 podražila z 80 centov na 1,2 evra, v coni 2 pa s 60 na 70 centov. Po pojasnilih Mestne občine Ljubljana (Mol) bodo z dvigom poenotili cene na urejenih javnih parkiriščih in ulicah. Parkirnine so bodo podražile z novim letom.

Vsekakor ne moremo podpreti zvišanja parkirnin v coni 1, saj gre za kar 50-odstotni dvig cen,” je bil do predloga kritičen vodja svetniškega kluba SDS Igor Horvat. Prepričan je, da za dvig cen ni nobenega razloga, cilj so po njegovih besedah izključno višji prihodki v mestnem proračunu.

Jankovič se ob tem zagovarja, da denar ne bo stekel v mestni proračun. Med drugim je po njegovih besedah dvig tudi za del prometne politike, ki cilja na manj avtomobilov v centru. “Če bi šlo samo za zvišanje parkirnine, bi lahko rekli, da s tem odvračamo avtomobile od centra in je to skladno s prometno strategijo, ki pravi, da je treba promet na vpadnicah do leta 2027 zmanjšati za 20 odstotkov. Ampak niste konsistentni, ker pa na drugi strani predvidevate gradnjo podzemnih garaž,” je odvrnil samostojni svetnik Dragan Matić.

Foto: MOL

V coni 3 bo parkirnina ostala nespremenjena, pri 40 centih. Za deset centov se bo podražilo tudi dnevno parkiranje na mestnih parkiriščih P&R, in sicer na 1,3 evra, kar je cena ene vožnje z mestnim avtobusom. Prav tako so mestni svetniki podprli odlok, s katerim se podaljšuje plačevanje parkiranja po dnevni tarifi na parkiriščih Sanatorij Emona na Kolodvorski, NUK II. na Emonski pri Križankah, na Metelkovi, na obeh parkiriščih v Tivoliju ter na strelišču na Dolenjski. Namesto med 7. in 19. uro bodo morali vozniki parkirnino plačati med 6. in 22. uro.

Sara Kovač