fbpx

V ponedeljek bo znano ali bodo zaradi najdene bombe evakuirali UKC Maribor in nakupovalno središče Europark, ki sta v bližini!

Najdena bomba v Mariboru. (foto: STA)

Včeraj dopoldne so v Mariboru na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark našli 250 kilogramsko neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Bomba v trenutnem stanju po navedbah predstavnikov civilne zaščite ni nevarna, zato ni razlogov za preplah, bodo pa vseeno iz varnostnih razlogov izprazniti okolico v času, ko jo bodo onesposobili in odstranjevali.

Gre za 250 kilogramov težko letalsko bombo z dvema mehanskima vžigalnikoma. Vodja občinske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič je pojasnil, da preučujejo več scenarijev glede načina odstranitve bombe. Vse pristojne službe bodo v ponedeljek zbrali na skupnem sestanku in dorekli nadaljnje korake. Kot trenutno kaže, bodo bombo onesposobili na mestu najdbe, zato bo najverjetneje treba izprazniti okolico.

V ponedeljek sestanek za nadaljnje korake
Strokovnjaki bodo dorekli možnosti, upoštevaje vse varnostne ukrepe, da bo to izvedeno varno kot že v primerih v preteklosti. Verjetno se lahko pričakuje podobno akcijo, kot je bila ob najdbi bombe poleti 2017 na Vurberku. V bližini se namreč nahajata največje mariborsko nakupovalno središče in Univerzitetni klinični center Maribor, ki danes delujeta nemoteno. Ali ju bo v času onesposobitve bombe treba izprazniti, še ni znano, vsekakor pa do tega ne bo prišlo pred ponedeljkovim sestankom.

E-maribor