fbpx

V pripravi vrtec za 2 milijona evrov

Šarčevo vlado poimenoval otroški vrtec. Slika je simbolična.(Foto: iStock)

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Občina Trebnje, kjer je akutno pomanjkanje prostora za predšolsko varstvo, je imela gradnjo štirioddelčnega vrtca v Šentlovrencu v načrtih že več let, pa se to ni uresničilo. Junija pa so na občinskem svetu potrdili spremembe dokumentov in hkrati sprejeli rebalans občinskega proračuna. Predvidena cena vrtca je bila še lani 1,27 milijona evrov, letos so to popravili na 2,08 milijona evrov. Po predvidevanjih bo kvadratni meter stal 3.378 evrov, kar je več kot dvakratna običajna cena za tovrstne gradnje. Ali drugače, en oddelek je ocenjen predvidoma na preko 500 tisoč evrov, kar je vrednost bogataške vile.

Kot razlog za pričakovano podražitev so v gradivu, pod katerim je podpisan župan Alojzij Kastelic, napisali povišanje cen v gradbeništvu v zadnjih dveh letih.

Še lani pa je bilo predvideno, da bo štiri-oddelčni vrtec zgrajen od aprila do avgusta 2017, zdaj je čas predviden okvirno od septembra 2018 do 31. maja 2019. Ne samo ceno, s petih mesecev so tudi čas izgradnje raztegnili na osem mesecev.

Gremo po vrsti. Občina Trebnje je 4. julija na spletnem portalu e-naročanje objavila naročilo za izgradnjo štiri-oddelčnega vrtca v Šentlovrencu. V to je vključena tudi dobava zahtevane opreme in pridobitev vseh potrebnih upravnih dovoljenj za predajo objekta naročniku. Razpis je odprt do 8. avgusta 2018.

Iz razpisa je razvidno, da je gradnja predvidena v več sklopih, pri čemer so k razpisu 13. julija dodali popravek, po katerem so rok za dokončanje temeljev s 30. novembra premaknili na 30. oktober 2018, rok za dokončanje ureditve zunanjih površin pa ostaja enak, to je 31. maj 2019. Mimogrede, lokalne in županske volitve bodo 18. novembra 2018.

Občinski svet je novelacije (spremembe) dokumentov za gradnjo vrtca v Šentlovrencu potrjeval na 30. redni seji, ki je bila 6. junija 2018. Hkrati so potrdili tudi drugi rebalans občinskega proračuna.

V letu dni podražitev za 62,77 odstotka
Predvidena cena za izgradnjo vrtca se je podražila na kar 2,08 milijona evrov (z davkom na dodano vrednost). V občinskih gradivih beremo, da je predvidena podražitev 61-odstotna, številke pa kažejo, da je to 63,77 odstotka.

V letu 2018 načrtujejo plačilo 1,274 milijona evrov, preostalo pa v letu 2019.

Celoten članek – tudi to, kakšen bo vrtec – preberite TUKAJ