fbpx

V Revozu zaposlenih preko 100 hrvaških državljanov

Foto: STA

V Revozu imajo zapolnjena vsa delovna mesta, odprtje trga dela za hrvaške državljane pozdravljajo, trenutno jih je pri njih zaposlenih preko 100, zaposlovali bodo le v primeru dodatnih potreb, zanimajo pa jih kandidati predvsem z obmejnega območja. Sicer pa so v pripravi gradnje odprtega parkirišča za lastna vozila in 48 tovornjakov, ki jih odvažajo. Povezano s temi prevozi smo še preverili, kaj se dogaja z gradnjo novomeške zahodne obvoznice, s katero bi sprostili promet po lokalnih cestah v mestu in okolici.

Iz novomeškega Revoza, kjer je okoli 3.400 zaposlenih, so sporočili, da imajo trenutno zaposlenih več kot 100 sodelavcev s Hrvaške. Na vprašanje, ali bodo letos še kaj zaposlovali, pa so odgovorili, da bo to odvisno od potreb. Dodali so, da bodo tudi v bodoče iskali kandidate iz sosednje države, predvsem z obmejnega območja.

Iz tega sledi, da imajo v Revozu trenutno zapolnjene vse kapacitete, tudi novih razpisov za delovna mesta trenutno nimajo objavljenih. V prihodnjih mesecih pa bodo zaposlovali le v primeru fluktuacije, kjer bodo zapolnjevali morebitne odhode ali nadomestitve delavcev.

Hrvaški iskalci dela izenačeni s slovenskimi
Spomnimo. Od 1. julija se hrvaški državljani lahko prosto zaposlujejo v Sloveniji, za to ne potrebujejo več delovnih dovoljenj, kar je doslej povzročalo velike težave za vse. Postopek pridobitve teh dovoljenj je bil namreč zelo dolg. Hrvaška pa je že pet let članica Evropske unije, zato tudi ta sprostitev. Slovenija bi sicer lahko dosegla še podaljšanje zaposlovanja za nekaj let, če bi to pravočasno sporočila Evropski komisiji, vendar tega odhajajoča vlada ni naredila.

V Sloveniji je trenutno zaposlenih približno 6.500 hrvaških državljanov, po ocenah gospodarstva jih bo v treh letih v Slovenijo prišlo še med 1.000 in 2.000.

Sprostitev prostega trga za zaposlovanje delavcev s Hrvaške v Revozu pozdravljajo. Pravijo, da bo s tem olajšano zaposlovanje za podjetja, ki se soočajo z velikim pomanjkanjem domačih kandidatov za posamezne poklice.

Celoten članek preberite TUKAJ