fbpx

V Rogaško Slatino po Slovenia Green Wellness Route

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Slovenia Green Wellness Route  je kolesarska pot, ki povezuje težko zaželene lastnosti Slovenije: fantastično kolesarjenje, trajnostni način potovanja, izjemno kulturno pestrost, vrhunsko gastronomsko ponudbo in na koncu vsakega dneva še sprostitev v najboljših naravnih in svetovno znanih zdraviliščih. Pot v povprečju obsega približno 40 kilometrov zmernega kolesarjenja na dan po mešanih površinah, več kot dve tretjini poti pa je asfaltirane.

Združenje Slovenskih naravnih zdravilišč je eno izmed najbolj aktivnih in angažiranih domačih združenj, ki si želi, da se njihovih 13 članov – najboljših slovenskih zdravilišč – osredotoča na prakse Konzorcija Slovenia Green in da bi se njihovi gostje počutili karseda udobno in domače.

Kolesarska pot vodi po čudovitem, mirnem vzhodnem delu države, ki pod površjem skriva bogate zaloge termalne vode. Posamezni odseki povezujejo destinacije s certifikatom Slovenia Green, ob tem pa se bodo kolesarji na varnih poteh navduševali nad izjemnim naravnim okoljem – najsi bodo to starejši kolesarski popotniki ali mladina, ki šele spoznava čare raziskovanja novih krajev na lastni pogon.

‘najbolj trajnostni državi na svetu’ se je tako rodila kolesarska pot SGWR, ki temelji ne le na naravnih danostih Slovenije, temveč tudi na raznoliki lokalni kulturni dediščini na križišču različnih narodov Srednje Evrope. Itinerar je zasnovan tako, da ima avanture željni turist na razpolago vse informacije, ki jih potrebuje tako za kolesarjenje kot za obisk terapevtskih zdravilišč širom Slovenije.

Slovenia Green Wellness Route je zaključen krog z začetkom in ciljem v glavnem mestu, Ljubljani. Pot nato vodi proti Kamniku na obrobju Kamniško – Savinjskih Alp, nakar zavije na vzhod proti Mariboru in panonskemu, manj goratemu delu države, na porečju Drave in kasneje, še malo bolj proti jugu, najdaljše slovenske reke Save. Kdor se v celoti loti 16-dnevnega popotovanja, se bo na koncu zopet znašel v Ljubljani. Seveda pa to ni nujno – SGWR lahko spoznavate tudi po nekajdnevnih odsekih; denimo preko vikendov ob pomoči železniških povezav.

SGWR je pot, ki združuje naravo, domačo hrano, lokalna vina in piva, certificirane zelene destinacije in izjemna slovenska naravna zdravilišča, kar je nedvomno recept za nepozabne počitnice. A kot vedno pri potovanju skozi Slovenijo prispevajo k doživetju prijazni domačini, ki svoja dvorišča in domove delijo s turisti vseh vrst. Tisti s kolesi so še posebej dobrodošli.

Celjski glasnik