fbpx

V Sloveniji delamo samo 3 mesece zase in 9 mesecev za državo

Foto: iStock

Po podatkih Eurostata Slovenci plačujemo skoraj najvišje davke na svetu. Država od našega zaslužka skupaj pobere kar 73 odstotkov davka. Poleg okoli 40 odstotkov davkov in prispevkov, ki jih država pobere od bruto plače, je tu še 22 % DDV, ki ga plačamo pri vsakem nakupu, pa razni dodatni davki kot so NUSZ, prometni davek, RTV prispevek itd.

73 odstotkov oziroma ¾ zaslužka damo državi ali povedano drugače v Sloveniji državljani delamo samo 3 mesece na leto zase, preostalih 9 mesecev pa za državo! In kaj država naredi s tem denarjem? Imamo vojsko, ki nima niti toliko, da bi vojakom kupila nove škornje, policijo, ki se vozi v dotrajanih avtomobilih, zdravstvo, kjer ljudje umirajo v čakalnih vrstah, pokojnine, ki ne zadoščajo niti za plačilo položnic, kaj šele, da bi si z njo lahko plačali oskrbo v domu za ostarele, “brezplačno” šolstvo, kjer vsak mesec dobite položnico in vrtce, ki jih do 80 % plačate sami.

Pa si predstavljate, da vam država denar, ki ga pobere, nakazuje na račun. Kakšno zdravstveno oskrbo bi si lahko plačali s tem denarjem? Katero šolo ali vrtec bi lahko izbrali za svojega otroka in koliko denarja bi lahko prihranili za stara leta?

A. Ž.

(članek je prvotno objavljen na utrip-ljubljane.si)