fbpx

V Sloveniji potekajo testiranja novega potniškega vlaka, pripeljal tudi v Grosuplje

Foto: Občina Grosuplje

Slovenske železnice so pri podjetju Stadler naročile kar 52 novih potniških vlakov, od tega 21 enonadstropnih in 10 dvonadstropnih električnih ter 21 enonadstropnih dizelskih vlakov. Prvi novi potniški vlak je v Slovenijo pripeljal 11. marca 2020, v juliju pa so se že začela njegova testiranja na javni železniški infrastrukturi v Sloveniji. Ta bodo trajala en mesec.

V petek, 17. julija 2020, smo lahko novi potniški vlak ujeli tudi na železniški postaji Grosuplje, njegov prihod pa je z navdušenjem pričakal tudi grosupeljski župan dr. Peter Verlič.

V občini Grosuplje namreč spodbujanju trajnostne mobilnosti posvečajo veliko svoje pozornosti, uporabi javnega potniškega prometa še posebej. Tako bo kmalu za jeklene konjičke ob glavni avtobusni in železniški postaji svoja vrata odprla tudi parkirna hiša P+R Grosuplje. Želijo si namreč, da bi se kar čim več občank in občanov z veseljem na pot odpravljalo z avtobusom ali vlakom, a seveda je prav, da je pot z avtobusom ali vlakom prijazna in tudi prijetna, udobna. Z novimi vlaki pa ta zagotovo bo, zato so novih pridobitev naših Slovenskih železnic za vse nas zelo veseli.

Foto: Občina Grosuplje

Župan si sicer tudi prizadeva za razvoj železniške infrastrukture v Sloveniji, posebej za ponovno vzpostavitev potniškega prometa iz Ljubljane do Kočevja in za revitalizacijo čezmejne železniške povezave od Ljubljane do Karlovca oz. Zagreba, le mesec nazaj pa je bil imenovan tudi za predsednika Komisije sveta Ljubljanske urbane regije za razvoj trajnostne mobilnosti.

Jana Roštan, Občina Grosuplje