V Sloveniji se je v zadnjih letih ekonomska svoboda povečala za 0.17, na Hrvaškem za 0.73, v Srbiji za 0.89! Poslanka Šimenko očita koalicijskim strankam, ki so že leta praktično iste: Izgovori na prejšnjo vlado niso umestni!

Foto: inštitut Visio

Na lestvici ekonomske svobode, ki jo je nedavno objavil inštitut Visio, se je Slovenija med 162 državami sveta ponovno uvrstila zgolj na 67. mesto. Podatki iz letnega poročila 2019 se nanašajo na oceno stanja v letu 2017, torej na Vlado Mira Cerarja. Ker stranke pretekle koalicije koalicijo tvorijo tudi danes, izgovori na prejšnjo vlado niso umestni.

Na vrhu lestvice ekonomske svobode so že tradicionalno Hongkong, sledita mu Singapur in Nova Zelandija. Najbolje uvrščena evropska država je na četrtem mestu, to je Švica. Pred nami na lestvici so prav vse sosednje države: Avstrija na 26. mestu, Italija na 46. mestu, Madžarska na 54. mestu in Hrvaška na 56. mestu. Glede na lani nas je tako prehitela celo Hrvaška, ki ji je uspel premik iz 73. mesta na kar 56. mesto.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je tako na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s slabo uvrstitvijo Slovenije na lestvici ekonomske svobode. “Na vrhu lestvice ekonomske svobode so že tradicionalno Hongkong, sledita mu Singapur in Nova Zelandija. Najbolje uvrščena evropska država je na četrtem mestu, to je Švica. Pred nami na lestvici so prav vse sosednje države: Avstrija na 26. mestu, Italija na 46. mestu, Madžarska na 54. mestu in Hrvaška na 56. mestu. Glede na lani nas je tako prehitela celo Hrvaška, ki ji je uspel premik iz 73. mesta na kar 56. mesto”, je zapisala.

 

Slovenija najmanj napredovala
Slovenija je na lestvici že tradicionalno zelo slaba glede obsega paradržave, kjer si skupaj s Svazijem in Ruando delimo 138. mestu. Prav tako smo zelo slabi na področju predpisov (regulative), kjer smo na 88. mestu med 162. državami. Zaskrbljujoč je tudi podatek da se je v zadnjih 12 letih v na Hrvaška ekonomska svoboda povečala za 0.73, v Sloveniji za 0.17, v Severni Makedoniji za 0.59, v Srbiji za 0.89, v Črni gori za 0.39 ter v Bosni in Hercegovini za 0.47.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko (foto: Twitter)

“In kje se vidi razlika med ekonomsko bolj svobodnimi državami ter tistimi, ki so na lestvici bolj proti dnu? Predvsem v blaginji prebivalstva. Revščina je najnižja v državah z več ekonomske svobode, pričakovana življenjska doba ljudi je daljša in ljudje so v teh državah z življenjem bolj zadovoljni. Vlado RS sprašujem, kaj namerava storiti, da se bo Slovenija na lestvici ekonomske svobode prebila v zgornji del lestvice”? je zapisala poslanka SDS Šimenko.

Lana Božič