fbpx

V Slovenske Konjice vas vabi novi pumptrack

Foto: Občina Slovenske Konjice

Ob Športni dvorani Slovenske Konjice je občina zgradila nov Pumptrack, stezo za kolesarske, rolkarske, rolerske in skiro navdušence iz naših krajev in tudi od drugod. V četrtek, 4. novembra, je bila tudi uradno odprta in predana v uporabo.

Pumptrack je utrjena zemeljska pot, ki jo sestavljajo grbine in ovinki. Najpogosteje se po njej vozijo s kolesom, za vožnjo pa je potrebno le usklajeno ritmično gibanje telesa in rok. Voziš se praktično brez poganjanja pedal, samo s premikanjem telesa navzgor in navzdol. Po poligonu se lahko poleg s kolesom zapeljemo tudi s skirojem, rolko ali rolerji.

Pumptrack je občina zaupala v upravljanje Zavodu za šport, ki ima mesto v Športni dvorani ob stezi. Postavil ga je zavod Aliansa, zavod za ekstremne športe in glasbo iz Ljubljane. Vrednost del je znašala dobrih 76 tisoč evrov, od tega je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sofinanciralo slabih 23 tisoč evrov.

Trenutno je v Sloveniji že 54 tovrstnih poligonov, občin z njimi pa 39. Najmlajši, ki začnejo delati prve zavoje na kolesu, se navdušijo nad pump stezami, napredujejo pri koncentraciji, koordinaciji in pri gibalnih sposobnostih. Starejši imajo na njih že spretnostna tekmovanja, postali pa so tudi pomembna zatočišča mladih in starejših, kjer osrednjo vlogo igra medsebojno druženje in krepitev temeljnih gibalnih sposobnosti. Tako bo tudi ta steza v Slovenskih Konjicah doprinesla k boljši kakovosti preživljanja prostega časa predvsem mlajših in športnih občank in občanov, jih bo družila, povezovala in razveseljevala.

Na Občini Slovenske Konjice opozarjajo, da mora biti pri uporabi na prvem mestu varnost, zato morajo imeti uporabniki zaščitno opremo, kot je napisano tudi na tabli pred stezo.

Celjski glasnik