fbpx

V Solkanu odkrili spomenik v spomin madžarskim vojakom, ki so v prvi svetovni vojni padli v Posočju

Foto: Vlada RS

Na povabilo ministra za obrambo mag. Mateja Tonina je bil v torek, 2. novembra, na uradnem obisku v Republiki Sloveniji madžarski minister za obrambo dr. Tibor Benkő. Po sprejemu z vojaškimi častmi pred ministrstvom za obrambo so sledili uradni pogovori med delegacijama obeh ministrstev, ki sta ju vodila ministra Tonin in Benkő.

Na uradnih pogovorih je bilo največ časa namenjenega dvostranskemu sodelovanju med državama na obrambnem in vojaškem področju, ki je že zdaj bogato in razvejeno, vendar ga je po mnenju obeh ministrov mogoče še poglobiti. Ministra sta tudi izmenjala mnenja o aktualnih varnostnih vprašanjih zlasti na Zahodnem Balkanu, o obrambnih reformah in vprašanjih skupnega interesa. Med državama je sodelovanje kakovostno in intenzivno, usmerjeno v skupne interese. Slovenijo in Madžarsko povezujejo bogate gospodarske, politične in kulturne vezi ter partnerski, prijateljski in dobrososedski odnosi. Madžarska je naša soseda, članica Nata in EU kot tudi naša naravna partnerica, saj delimo iste poglede na strateško varnostno okolje, še posebno glede Zahodnega Balkana. Ministra sta se ob pregledu sodelovanja med slovensko in madžarsko vojsko strinjala, da je to odlično. Podčastniki madžarske vojske se že več let redno udeležujejo zimskega tabora v vojaškem centru na Pokljuki. Odlično je tudi sodelovanje na področju šolanja in usposabljanja kontrolorjev združenih ognjev (Joint Terminal Attack Controller). Madžarski pripadniki so letos sodelovali na dveh vajah Adriatic Strike 21 in Disaster Relief Military Mobility Exercise 21.

Odlično sodelovanje med slovensko in madžarsko vojsko se kaže tudi v mednarodnih operacijah in na misijah. Pripadniki obeh vojsk skupaj delujejo v operaciji Kforja na Kosovu, kjer je Madžarska 15. oktobra letos prvič prevzela poveljevanje tej operaciji. Slovenska vojska v operaciji trenutno sodeluje z 215 pripadniki. Kljub delni in postopni rekonfiguraciji našega prispevka v Kforju, ki sicer ostaja med pomembnejšimi in številčnejšimi prispevki v mednarodne operacije in misije, sodelovanje v operaciji Kforja na Kosovu za Slovenijo ostaja pomembna prioriteta, je v pogovoru poudaril minister Tonin. Ob tem sta ministra ocenila tudi razmere na Zahodnem Balkanu, ki je tudi za Madžarsko ena izmed pomembnih prioritet. Strinjala sta se, da so razmere na tem območju zelo kompleksne in si je treba tudi v prihodnje nenehno prizadevati za podporo tamkajšnjim državam za njihovo evro-atlantsko perspektivo, pri čemer lahko pomagata tako Slovenija kot Madžarska.

Ministra sta se pogovarjala tudi o prihodnjem sodelovanju Slovenije v Večnacionalnem divizijskem poveljstvu – Center (Multinational  Division Centre, MND-C). Gre za madžarsko pobudo za krepitev regionalnega sodelovanja, vloge, prisotnosti in ambicije regije v okviru Natove okrepljene odvračalne in obrambne drže. Sedež poveljstva je v Szekesfehervarju. Minister Tonin je madžarskega kolega obvestil, da smo po preučitvi možnosti sodelovanja sprejeli odločitev, da bomo v bližnji prihodnosti v tem poveljstvu popolnili eno mesto s slovenskim častnikom.

V nadaljevanju uradnega obiska Tiborja Benka v Sloveniji sta se z gostiteljem ministrom Matejem Toninom v Solkanu udeležila slovesnosti ob odkritju spomenika v spomin madžarskim vojakom, ki so v prvi svetovni vojni padli v Posočju. Postavitev spomenika, ki je tudi pomemben projekt in kazalnik odličnega sodelovanja na obrambnem, kulturnem in zgodovinskem področju, sta sofinancirali Mestna občina Nova Gorica in Madžarska. Minister mag. Matej Tonin je v nagovoru ob odkritju spomenika dejal, da je trpek spomin na obdobje, ko so pustošili boji soške fronte, in danes opomin, da moramo storiti vse, da se vojne, ki so povzročile toliko hudega, ne bi nikoli več ponovile. Poudaril je, da Slovenijo in Madžarsko povezuje tudi skrb za vojna grobišča v obeh državah, kar ureja Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske o urejanju vojnih grobišč, podpisan leta 2007 v Lendavi. Na slovenski strani je za njegovo izvajanje pristojna Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino, ki od 1. septembra deluje v okviru Ministrstva za obrambo. Ob tem je minister Tonin dejal, da je skrb za vojna grobišča trajna in pomembna naloga vsake sodobne ter kultivirane države, saj je odnos do mrtvih eno izmed temeljnih etičnih vprašanj. Zbrane sta nagovorila tudi minister za obrambo Madžarske Benkő in župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič.

Sara Kovač