fbpx

V Stični pričakujejo več tisoč mladih

Srečanje katoliške mladine Stična mladih leta 2021. (Foto: STA)

V cistercijanskem samostanu v Stični bo danes potekalo tradicionalno srečanje katoliške mladine, na katerem pričakujejo več tisoč udeležencev. Te med drugim čaka veliko druženja in celodnevni program z večernim koncertom, nagovoril jih bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

Geslo letošnje Stične mladih je Izberi vihar, ki so ga snovalci festivala izbrali na podlagi izkušenj in spoznanj dela z mladimi v zadnjih dveh letih. “Razmere so nas zavile v vato in ustvarili smo si lasten položaj udobja, ki nam ne pomaga rasti. Zato želimo mlade spodbuditi, da stopijo iz cone udobja in izberejo vihar, rast, življenje,” so zapisali v vabilu na festival.

Srečanje bodo začeli s pozdravnimi nagovori in mašo, ki jo bo vodil koprski škof Jurij Bizjak. Po kosilu bodo sledile različne delavnice in športni turnir. Zvečer je predviden koncert s Stična bendom.

Mlade bo nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki prostovoljce in prostovoljke Stične mladih konec decembra 2017 sprejel tudi v predsedniški palači. Lani je organizatorjem festivala izročil tudi zahvalo predsednika republike “za dolgoletno dragoceno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti”.

Na festivalu, ki je lani praznoval že 40-letnico, se vsako leto zbere več tisoč mladih, poroča STA. Udeležba je bila nekoliko nižja v zadnjih dveh letih epidemije covida-19, ko so morali organizatorji tudi nekoliko spremeniti program in tradicionalne lokacije dogajanja. Lani se je na tako na festivalu zbralo nekaj več kot 2000 mladih.

Sara Kovač