fbpx

V zahvalo sodelujočim v boju proti epidemiji bodo nad Slovenijo poleteli ameriški F-16 in slovenski pilatusi

F-16, slika je simbolična (Foto: epa)

Na današnji dan bomo zabeležili poseben dogodek, ki ga bodo izvedli slovenski in ameriški vojaški piloti v zahvalo vsem sodelujočim v boju proti koronavirusu. S tako imenovanimi letali “lovci” bodo preleteli Slovenijo, ki jih poznamo iz filma Top Gun, pridružili pa se jim bodo slovenski Pilatusi. Ciljne relacije bodo tako usmerjene nad najbolj prizadeta območja, med drugim tudi kliniko na Golniku, dom Šmarje pri Jelšah in dom v Metliki. Zahvali se bo prav tako pridružila tudi policija, saj bodo patrulje v tem času v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči.

Pripadnikom 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske s Pilatusi se bo nekaj po 13. uri na Jesenicah pridružilo šest ameriških lovcev F-16, ki bodo tja prileteli iznad Italije. Pot bodo nadaljevali nad Golnikom in Kranjem, kjer jih bo možno videti tudi v Ljubljani, približno ob 13:23. Iz Ljubljane bodo polet nadaljevali proti Celju, Mariboru in Ptuju in zavili proti Šmarjam pri Jelšah naprej proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Prelet bo na koncu sklenjen nad Izolo nekje ob pol treh, poroča STA.

Letala bodo Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo eno miljo razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. V slovenski zračni prostor bodo ameriška letala vstopila ob 13.10.

Letalo Pilatus, vojašnica Cerklje ob Krki (Foto: STA)

Letalo Pilatus, vojašnica Cerklje ob Krki (Foto: STA)

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Janez Gaube je v petkovem srečanju z novinarji zagotovil, da bodo polet izvedli v skladu z zakonom o letalstvu. Leteli bodo z razmeroma nizko hitrostjo, tako da velikega hrupa ni pričakovati. “Na ta način se želimo z našimi partnerji v Sloveniji na jasen, glasen in viden način zahvaliti vsem tistim ljudem, ki so dali vse od sebe v boju s koronavirusom,” je dodal Gaube. Zahvali se bodo tako tudi pridružili ameriški vojaki na čelu z obrambnim atašejem podpolkovnikom Benom Shaha, ki izpostavlja zahvalo vsem tistim, ki so se borili v prvih bojnih vrstah s koronavirusom. Odločili so se, da bodo to hvaležnost izkazali skupaj s slovenskimi silami. Pred prihodom v Slovenijo bodo to čast izkazali tudi Italiji, kjer je bilo eno izmed največjih kriznih žarišč v Evropi.

Sporočilo današnjega dogodka slovenske vojske je, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo samo s sodelovanjem in medsebojno pomočjo. V prvi bitki s koronavirusom smo bili uspešni, za kar so zaslužni predvsem požrtvovalni zdravstveni delavci v Kliničnem centru Ljubljana in Maribor, na kliniki na Golniku in v Splošni bolnišnici Celje. Pozabiti ne gre prav tako izpostavljenih delavcev na točkah za testiranje, v zdravstvenih domovih, domovih za starejše, epidemiologov, civilne zaščite in vojske, ki so nas s svojim tveganjem obvarovali hudega.

 

Medtem, ko se večini prebivalcev zdi dogodek lepa in ganljiva gesta, pa ga nekateri vidijo, kot zaroto. Med drugim po socialnih omrežjih strašijo o bombardiranju slovenskih bolnišnic in grozijo, da bi morali razstreliti letala. Več kot očitno nekateri niso nikoli zadovoljni, razen takrat, ko je potrebno širiti sovraštvo in strah.

Komentarji na današnji polet (Vir: Facebook)

Komentarji na današnji polet (Vir: Facebook)

Komentarji na današnji polet (Vir: Facebook)

Sara Kovač