fbpx

V Žalni ponosno zaplapolala slovenska zastava

Foto: Občina Grosuplje

V sredo, 24. junija 2020, na predvečer dneva državnosti, smo na hribu »pr’ Jurjevmu Janezu« v Žalni s slavnostnim dvigom slovenske zastave, ki ga je spremljala slovenska himna, bogatim kulturnim programom in kresovanjem počastili občinski praznik Občine Grosuplje, dan državnosti in 100-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Žalna.

Zbrali smo se župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednica Krajevne skupnosti Žalna Danijela Pirman, žalski župnik Andrej Šink ter žalski gasilci in gasilke, predstavniki sosednjih prostovoljnih gasilskih društev in ostali tamkajšnji krajani.

Župan dr. Peter Verlič je ob dvigu slovenske zastave visoko v nebo povedal: »Res sem ganjen in upam, da ste ganjeni tudi vi vsi, ki imate in imamo radi našo državo Slovenijo.« Spominjal se je časa, ko je bil sam leta 1987 v Jugoslovanski ljudski armadi, ko nismo smeli govoriti slovensko. Mlajši morda tega ne vejo, vsi ostali pa so morali tako ali drugače služiti armado. In takrat je tudi globlje začutil, da naša domovina ni Jugoslavija, da je naša domovina Slovenija. Zato se lahko zahvalimo vsem tistim ljudem, med njimi je najbolj zaslužen ravno sedanji predsednik vlade Janez Janša, ki so takrat zbrali pogum, tvegali tudi svoja življenja in skupaj z vsemi nami napravili to potezo, ko smo na plebiscitu rekli, da hočemo svojo državo, Slovenijo, in jo tudi ustvarili.

In danes v občini Grosuplje vihra nova slovenska zastava, ki bo pokazala vsem, da tu živimo Slovenci. »Občina Grosuplje bo poznana v Sloveniji in tudi širše po tem, da bo v vsaki krajevni skupnosti na izpostavljenem mestu plapolala slovenska zastava,« je ob tem dejal župan in nas spomnil na slovenske zastave, ki že plapolajo na Boštanju, Ostrem vrhu, nad Ilovo Goro, pa v Šmarju – Sapu in na Polici.

Župan je ob tej priložnosti še povedal, da bo Občina Grosuplje svojih 25 let obstoja slovesneje obeležila prihodnje leto. PGD Žalna je ob njihovem visokem jubileju iskreno čestital ter vsem zaželel lepo praznovanje občinskega in državnega praznika: »Iskrene čestitke ob občinskem prazniku, ob srebrnem jubileju Občine Grosuplje, in ob državnem prazniku dnevu državnosti. Praznujmo ponosno in veselo! Srečno!«

Zbrane je ob visokem jubileju PGD Žalna nagovoril tudi predsednik društva Drago Goršič in nas na kratko popeljal skozi njegovo zgodovino, v čas njegove ustanovitve. Bilo je 7. maja 1920, ko je 23 njihovih prednikov sklenilo ustanoviti gasilsko društvo. Povod za to odločitev je morda bil velik požar leto poprej v Zagradcu, ki je uničil kar 85 zgradb. Vedeli so, da je nujno potrebno poskrbeti za domove in kmetije. Ob prvem poveljniku društva Ivanu Starcu se je zbralo kar 22 mož, aktivnih pri ustanavljanju društva pa je bilo še precej drugih vaščanov, pa tudi vaščanov iz sosednjih vasi, iz Gatine, Velike Loke in Male Loke. Ob dnevu ustanovitve je bilo tako v PGD Žalna vpisanih 44 rednih članov. 18. maja 1920 je društvo sprejelo pravila in jih predložilo Okrajnemu glavarstvu Litija, ki je s 1. junijem istega leta dovolilo ustanovitev in delovanje društva.

Društvo je bilo torej ustanovljeno, a potrebne opreme seveda ni imelo. Za pomoč pri nabavi opreme so zaprosili preko glasila Gasilec in v težkih časih, po prvi svetovni vojni, jim je nemudoma uspelo kupiti tudi brizgalno. Čez 4 leta pa je bil pod streho tudi gasilski dom.

Vsa naslednja leta so skrbeli za napredek in dobro opremo v lastnih vrstah. Leta 1960 so ob svoji 40-letnici razvili svoj prvi prapor, leta 1967 so kupili prvi rabljeni terenski avtomobil in prikolico za prevoz brizgalne, leta 1984 je bil dograjen in odprt nov gasilski dom, leta 2000 so nabavili sodobno avtocisterno in črpalko, leta 2006 so se ponovno veselili obnove gasilskega doma, leta 2009 pa so prevzeli novo moštveno gasilsko vozilo GV-1. Lepo obnovljenega gasilskega doma se veselijo tudi ob 100-letnici društva. Dom so prenovili, mu dvignili streho in lepo urejen je danes na voljo gasilkam in gasilcem Žalne ter vsem ostalim vaščanom.

Ob skrbi za opremo je PGD Žalna ves čas skrbno izvajalo tudi izobraževanja in usposabljanja svojih članov, prav tako se z veseljem redno udeležujejo tekmovanj in srečanj ter skrbijo za podmladek. Dejavnost žalskih gasilcev pa je že vse od ustanovitve naprej tesno povezana tudi s kulturnim delovanjem v kraju.

Predsednik PGD Žalna Drago Goršič se je ob tej priložnosti v imenu članic in članov društva tudi zahvalil njihovim dedom in pradedom, ki so znali stopiti skupaj in ustanoviti društvo, ki je tukaj za vse nas. Slavnostna prireditev s parado pa nas, kot je dejal, čaka v prihodnjem letu.

Ob tej priložnosti je zbrane nagovorila tudi predsednica Krajevne skupnosti Žalna Danijela Pirman. Vemo, da je leto 2020 posebno leto. Moralo bi biti zlasti zaznamovano z različnimi jubileji, saj ravno letos mineva 25 let od ustanovitve nove Občine Grosuplje, gasilci PGD Žalna pa letos obeležujejo častitljivi jubilej, 100-letnico delovanja, a je žal zaznamovano predvsem z epidemijo novega korona virusa, ki je povsem spremenila naše vsakdanje delo in onemogočila številne načrte.

»A prav zaradi takšnih izrednih razmer je današnji dogodek še toliko bolj pomemben. Dokazuje namreč marljivost, vztrajnost in iznajdljivost naših gasilcev in ostalih krajanov. Z današnjim slovesnim dvigom slovenske zastave izkazujemo v prvi vrsti svojo zavednost in pripadnost domovini Sloveniji, hkrati pa je to dokaz naše trdoživosti in klenosti. Tudi v času epidemije, karantene in številnih strogih ukrepov se je izkazalo, da znamo tudi kot skupnost sprejeti težke izzive in v solidarnosti pomagati drug drugemu,« je dejala ter se ob tej priložnosti v imenu Sveta Krajevne skupnosti Žalna lepo zahvalila članicam in članom PGD Žalna in vsem, ki so omogočili, da danes na tem kraju stoji simbol slovenstva. Članicam in članom PGD Žalna je ob njihovem jubileju tudi iskreno čestitala in jim zaželela še naprej uspešno delovanje. Vsem je zaželela ponosno praznovanje dneva državnosti in praznika Občine Grosuplje.

Večer so prevevale domoljubne pesmi, ki so nam jih zapeli Samorastniki, za to priložnost so s harmoniko in kitaro stopili skupaj tudi mladi Žalci, bil pa je tudi večer mnogih domoljubnih besed, Primoža Trubarja, Franceta Prešerna, Ivana Cankarja in Simona Gregorčiča, ki jih je za nas zbrala Maja Zajc Kalar. Župnik Andrej Šink pa je slovensko zastavo tudi blagoslovil.

In slovenska zastava, simbol naše zavednosti, ki nas povezuje v jeziku, narodu, veri in pesmi, bo z lepimi besedami, vklesanimi v podstavek, »Tebi, domovina,« od tega dne dalje na hribu »pr’ Jurjevmu Janezu« krasila krajevno skupnost Žalna, vso občino Grosuplje in tudi našo domovino Slovenijo. Vsem prihodnjim Žalcem in Žalkam in občanom naše občine in vsem državljanom Slovenije smo poklonili spomin na vse, ki so gradili našo samostojnost skozi stoletja. Tudi vsem tistim, ki so leta 1991, le dva dni po razglasitvi samostojnosti Slovenije prijeli za orožje in branili sanje prejšnjih in prihodnjih rodov, mnogi tudi iz krajevne skupnosti Žalna.

C. Š.