V Zgornji Savinjski dolini še vedno 700 gospodinjstev brez elektrike

Ljubno ob Savinji (Foto: STA)

Pristojne službe še naprej odpravljajo težave pri oskrbi z elektriko, ki so jih povzročile nedavne ujme. Največ težav je v najbolj prizadetih krajih, ki sodijo pod okrilje Elektra Celje. Tam je bilo danes zjutraj brez elektrike še 700 odjemalcev, od tega levji delež v Zgornji Savinjski dolini, potem ko jih je bilo še v ponedeljek zjutraj 1297.

Kot je objavil Elektro Celje, je bilo danes ob 8. uri brez elektrike še 700 njihovih odjemalcev oziroma 70 transformatorskih postaj, največ na območju Zgornje Savinjske doline oz. nadzorništva Nazarje (524 odjemalcev). Sledi območje Koroške oz. nadzorništev Ravne na Koroškem (161) in Vuzenice (15).

V Zgornji Savinjski dolini in Mežiški dolini so namestili 15 večjih agregatov.

Še vedno pa Elektru Celje ni uspelo vzpostaviti povezave iz Ljubnega proti Lučam in iz Ljubnega proti Rastkam. Poleg tega še ni vzpostavljena povezava med Solčavo in Črno iz Logarske doline in iz Črne na Koroškem.

Na področjih, kjer so reke še razlite in ceste neprevozne, sanacije okvar ne izvajajo. Tudi odjemalce pozivajo, naj se izogibajo poškodovanim področjem. Prav tako naj se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo, so dodali.

Elektro Ljubljana medtem poroča, da je brez električne energije še 498 njihovih uporabnikov oz. 20 transformacijskih postaj, najslabše je stanje na območju Kamnika in Črnomlja.

Na Gorenjskem je bilo v ponedeljek ob 19.45 brez električne energije še 68 uporabnikov na osmih transformatorskih postajah, ki so v Bodovljski Grapi in v Sopotnici. Tu še niso urejeni dostopi, posledično ni mogoče priti do poškodovanih področij, so za STA pojasnili v družbi.

V ponedeljek je bilo na delu več kot 60 njihovih zaposlenih in 40 podizvajalcev, zvečer pa jim je uspelo vzpostaviti energetsko povezavo in oskrbeti z elektriko večino vasi v Poljanski dolini.

Vasem med Lavtarskim vrhom in Praprotnim, del Zminca ter Reber v Podljubelju medtem zasilno oskrbo zagotavljajo z agregati, ob tem pa prosijo k varčni porabi. “Agregate namreč oskrbujemo z nafto, to pa je treba dostavljati tudi peš,” so podčrtali.

Največ težav jim povzroča razmočena zemlja, predvsem pa velika plazovitost področij, ki dodatno otežujejo dostope.

Zdaj sicer izvajajo oglede in dokončno popisujejo prizadete lokacije. “Koordinacijske ekipe bodo k njihovi odpravi pristopile celovito, s ciljem, da se zopet zgradi robustno omrežje, ki bo v največji možnosti odporni na različne vremenske ujme. Dodatno pomoč so nam ponudili tudi iz Elektra Primorska in avstrijskega Kelaga. Popravilo okvar in gradnja novih povezav se bodo izvajale v prihodnjih tednih in mesecih, posledično bo prihajalo do motenj in kratkotrajnih prekinitev pri oskrbi z električno energijo,” so zapisali.

Na območju Elektra Primorska v ponedeljek ni bilo odjemalcev brez električne energije. Na podatke za območje Elektra Maribor STA še čaka. V obeh elektrodistribucijskih podjetjih sicer v teh dneh pomagajo delavcem Elektra Celje.

Sara Kovač