Vabljeni na kulturno-kulinarični večer z naslovom Visoški lonec

Dvorec Visoko (Foto: Nova24TV)

V petek, 14. julija, ob 18. uri bo, na prelepem Dvorcu Visoko v organizaciji Zavoda Poljanska dolina in v sodelovanju z Loškim muzejem potekal kulturno-kulinarični večer z naslovom Visoški lonec. Večer bo posvečen ohranjanju kulturne dediščine in spoznavanju zgodovine Visokega. Kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić bo predstavila bogate zbirke predmetov, predvsem kuhinjskih pripomočkov iz zapuščine Kalanove rodbine, ki je na Visokem živela več kot dvesto let, od 17. do skoraj konca 19. stoletja.

Posebne pozornosti bo deležna tudi izjemno zanimiva življenjska zgodba Ivana in Franje Tavčar, nekdanjih lastnikov posestva, ki sta na Visokem gospodarila kar 45 let in sta pokopana v družinski grobnici nedaleč od dvorca.

“Dogodek pripravljamo že drugič zapovrstjo, namen pa je obuditi kulinarično dediščino Kalanovih, ki se je, zapisana v kuharici Ta dobra stara kuha, ohranila do danes. Spremljevalni program s spoznavanjem oblačil iz preteklosti, folkloro in vodenjem po Dvorcu pa bo dogodku dodal še kulturni pridih. Kajti ravno Franja Tavčar je v Poljansko dolino prinesla kostum preteklosti oziroma narodno nošo. Vse to pa bomo združili ob druženju in degustaciji visoškega lonca,” je zapisala Martina Ambrožič Tušar, vodja kavarne Visoko.

V okviru dogodka bo oblikovalka zgodovinskih kostumov Andreja Stržinar prikazala oblačilno dediščino in običaje oblačenja na škofjeloškem območju. Obiskovalci bodo imeli priložnost občudovati kostume, ki jih je pod okriljem Turističnega društva Žirovski Vrh izdelala za folklorno skupino Zala. Skupina bo s svojim plesom, ki prikazuje stare gorenjske folklorne plese, pred dvorcem pričarala prav posebno vzdušje.

To bo vrhunec večera
Vrhunec večera bo kulinarični del, v katerem bo hišni kuhar Janez Kržišnik pripravil in postregel pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. Recept za to praznično dobroto je kuharski mojster povzel po kuharici Ta dobra stara kuha, ki jo je leta 1982 napisal Pavle Hafner starejši. Pri pisanju se je naslonil na zapiske svoje babice Ane Hafner, rojene Kalan, ki je bila zadnja gospodarica visoškega dvorca. Po skoraj štirih desetletjih je knjigo osvežil in ponovno natisnil njegov sin Pavel, torej pravnuk zadnje Kalanovke z Visokega.

Tradicionalna enolončnica vsebuje tri vrste mesa (govedino, svinjino in telečji flam), krompir ter poletno zelenjavo. Visoški lonec so nekoč pripravljali predvsem ob posebnih priložnostih, a je bil priljubljen tudi kot vsakodnevna jed. Zanimivost lonca pa je, da so ga po štirih urah kuhanja zavili v flanelo in postavili v skrinjo s senom. Tako se je jed zelo počasi ohlajala, kar je prispevalo k njenemu še bogatejšemu okusu.

Obiskovalci bodo imeli edinstveno priložnost pokusiti to tradicionalno jed in se družiti ob dobri kulinariki.

Rezervacije so zaželjene po telefonu 030 489 177 ali e-naslovu [email protected].

Cena degustacije visoškega lonca je 8 evrov.

Vir: Zavod Poljanska Dolina