fbpx

Velika sobota bo minila brez množičnih blagoslovov jedi v cerkvah, vigilijam pa bo mogoče prisostvovati preko zaslonov

Foto: epa

Danes, dan pred veliko nočjo, kristjani obeležujemo veliko soboto, ko med drugim k blagoslovu v cerkve množično prinašajo velikonočne jedi, zvečer pa v cerkvah potekajo slovesne vigilije. Letos zaradi epidemije koronavirusa blagoslovov v cerkvah ne bo, vigilije pa bodo potekale brez fizične navzočnosti vernikov.

Velika sobota je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v grobu, kamor so ga simbolično prenesli po smrti na veliki petek. Na ta dan dan verniki obiskujejo njegov grob v cerkvah, čez dan pa v njih potekajo blagoslovi velikonočnih jedi.

Letos zaradi varnostnih ukrepov obiskovanja groba ne bo, prav tako ne množičnih blagoslovov jedi. Je pa, kot so določili škofje, veljaven blagoslov jedil, podeljen po televiziji ali radiu. Med drugim je predviden prenos blagoslova velikonočnih jedil iz mariborske stolnice ob 15. uri na prvem programu TV Slovenija.

V nekaterih krajih sicer napovedujejo blagoslove iz avtomobila. V Brežicah bo takšen blagoslov potekal od 11. ure do 12.30 – najprej v starem delu Brežic, nato po brežiških ulicah, na koncu pa še po vaseh brežiške župnije. Velikonočne vigilije bodo začeli ob 20. uri. Škofje jih bodo brez fizične navzočnosti vernikov obhajali v svojih stolnicah, duhovniki pa v župnijskih cerkvah. Papež Frančišek bo brez fizične navzočnosti vernikov slovesno vigilijo vodil zvečer v baziliki Sv. Petra v Vatikanu. Evangeličani na veliko soboto zakurijo velikonočni ogenj, kar pa bo letos iz varnostnih razlogov odpadlo. Prav tako pripravijo jedi za nedeljski velikonočni zajtrk, vendar jih ne blagoslavljajo, piše STA.

C. Š.