fbpx

Veseli december pričeli z odprtjem prenovljene Knjižnice Ivančna Gorica

Na prvi decembrski dan je vrata odprla prenovljena enota Mestne knjižnice Grosuplje v Ivančni Gorici, ki je poleg obstoječih saniranih prostorov dobila dva nova prostora v pritličju. Knjižnica se je vsakodnevno soočala s prostorsko stisko, zato je Občina Ivančna Gorica v oktobru začela z adaptacijo sedanjih prostorov in širitvijo v dodatne prostore, zdaj že nekdanje enote Vrtca Ivančna Gorica.

Z Monteverdijevo Kronanje Popeje sta uvod v otvoritveno slovesnost obogatili solistki Katarina Zorec in Polona Kopač Trontelj. Uradni del programa je potekal s simboličnim prenosom knjige med različnimi generacijami bralcev. Knjigo so si z mislimi in obljubami podali bodoča mamica,  predstavnik predšolskih otrok, osnovnošolcev, dijakov, študentov, srednje generacije, seniorjev do župana Dušana Strnada. Župan je še zadnjo knjigo Jurčičevega Desetega brata iz starega dela simbolično položil na polico novega dela. Naj omenimo, da je župan v tem letu postal tudi promotor branja, saj sodeluje pri podelitvi priznanj zlatim bralcem in s tem podpira nove bralce. Tako vsi drugošolci v zahvalo prejmejo majice Zelenega bralca. V nadaljevanju je zbranim na otvoritvi povedal, da je Občina Ivančna Gorica vsekakor veliko pridobila z razširjenimi in prenovljenimi knjižničnimi prostori. Obiskovalci imajo sedaj na voljo več prostora za branje, s prenovo pa je na izbiro tudi večje število knjižničnega gradiva. Nagovor je sklenil s spodbudnimi besedami za vse ljubitelje branja, saj bo že v naslednjih letih tudi knjižnica dobila sodobne prostore v novem kulturno upravnem centru Ivančna Gorica.

Zbrane je nagovorila tudi direktorica Mestne knjižnice Grosuplje, Roža Kek. Slednja je izrazila navdušenje in zadovoljstvo nad novo prenovljenimi prostori. Kot je dejala je dislocirana enota Mestne knjižnice v Ivančni Gorici prvič zaživela novembra leta 1998, v takrat skromnih 130 kvadratnih metrov površin. V vseh teh letih je zaradi hitrega prirasta prebivalstva potreba po knjižnični dejavnosti iz leta v leto naraščala. Danes so pridobili skoraj še 100 kvadratnih metrov dodatnih površin v pritličnih prostorih nekdanjega vrtca. “V to, kar delaš, moraš močno verjeti in mi verjamemo v naše poslanstvo. Eden od pogojev za izvajanje poslanstva je knjižnični prostor,” je zaključila Kekova s hvaležnostjo vsem, ki s svojim delom zagotavljajo pogoje za delovanje knjižnice.

C. Š.