[Video] Diplomat Andrej Rahten prejel Veliki častni znak za zasluge Republike Avstrije

Avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka in nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju dr. Andrej Rahten (foto: Mohorjeva Celovec)

Republika Avstrija je nekdanjemu slovenskemu veleposlaniku na Dunaju, dr. Andreju Rahtenu, podelila Veliki častni znak na traku za zasluge Republike Avstrije. Rahten je v nagovoru izpostavil dolgoletne vezi z Avstrijo in poudaril pomen medsosedskega dialoga ter potrebo po sodelovanju v srednjeevropskem prostoru.

Nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju dr. Andrej Rahten je prejel Veliki zlati častni znak na traku za zasluge Republike Avstrije. Visoko odlikovanje mu je na sprejemu v ljubljanski rezidenci, 21. januarja 2020, izročila avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka, ki je v svojem nagovoru poudarila dosežke odlikovanca pri krepitvi dvostranskih odnosov med sosednjima državama.

Rahten se je v nagovoru zahvalil za veliko čast in izpostavil svojo dolgoletno povezanost z Avstrijo, še zlasti s Celovcem, kjer je nekaj časa tudi študiral in raziskoval.

Pomembno negovati medsosedski dialog
Rahten, ki je zdaj znanstveni svetnik na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU in redni profesor na Univerzi v Mariboru, je poudaril zlasti pomen medsosedskega dialoga in zavedanja o potrebi sodelovanja v srednjeevropskem prostoru.

Rahten je tudi avtor ter glavni urednik priznane zbirke Studi diplomatica Slovenica, v kateri je izšla biografska knjiga Med Kakanijo in Wilsonio o diplomatu Ivanu Šveglu. Nazadnje je kot sourednik, skupaj z Gregorjem Antoličičem in Petro Svoljšak, izdal knjigo Na predvečer velike vojne (Mohorjeva Celovec).

I. Š.

  • RATATA

    Ko bo enkrat nezavisna hrvatska država začela podeljevati častne plakete in znake bo zanimivo.

  • skorpijon93

    avstrija je gnila država kjer je ogromno muslimanov in močna muslimanska skupnost, sami so si krivi, veliko raje imam Češko, Slovaško, pa sosedo Madžarsko, smo kompatibilni z njimi, jebeš avstrijo in zahod, prihodnost je v višegrajski skupini

  • ej kako se podganica lepo smehljajčka…..ko je dobil od mnulti-kulti-lgtbq-soros-vukojebine avstrije eno svetlečlo ploščico…..že izraz na obrazu soroča, da je tip parazit in bi v zameno za stolček in plačo sprejel tudi 1mio kozjejebcev….ker on je napreden, intelektualno prodoren, liberalno demokratičen, zavezan “mednarodnim standardom”…..takšni popuški, ki se jih kupi z 5000eur/mesec neto plače so trenutno velik del problema in ne rešitve…..v življenju naj se rajši loti poštenega dela….