fbpx

[Video] Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore v poslanici pozval k spoštovanju vladnih ukrepov

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore (Foto: Printscreen)

V luči poslabšanja epidemioloških razmer v državi se je oglasil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in podal poslanico v podporo ukrepom za preprečevanje okužb s koronavirusom. Vernike je pozval, da naj kljub temu, da slišijo različna mnenja glede nošenja mask, vendarle upoštevajo razum, znanost in strokovnost, ki pravi, da je najboljše zaščitno sredstvo maska in razkuževanje. “Nevšečnost, ki nam jo morda povzroča maska, naj bo izraz solidarnosti s tistimi, ki so zboleli in tistimi, ki se z boleznijo srečujejo pri svojem delu.”

“Morda se vam zdi čudno, da vas nagovarjam z masko na obrazu. Je čudno, če na to gledamo, kakor smo gledali takrat, ko smo maske na obrazih videli samo pri ljudeh iz drugih kultur in drugih okolij. Danes pa v tej globalni resničnosti koronavirusa maska na obrazu ni nič čudnega tudi pri nas,” je uvodoma poudaril nadškof Zore in se zahvalil vsem tistim, ki z molitvijo in prošnjo k Bogu podpirajo vse tiste, ki se z vsemi močmi trudijo, da bi naše življenje v zelo spremenjenih razmerah lahko potekalo kolikor toliko nemoteno.

“Večkrat slišimo, da delajo s skrajnimi močmi. Spoštujmo njihovo delo s tem, da sledimo njihovim navodilom,” je bil jasen in ob tem dodal, da se zahvaljuje vsem vernikom, ki se zavedajo, kako dragoceno je srečevanje pri maši in drugih obredih. “Brez te bližine je naše krščanstvo podhranjeno, do neke mere invalidno. Ker veste, da Cerkev živi v občestvu, ste sprejeli tudi nošenje maske. Potolažen sem in pomirjen, ko pridem v različne skupnosti in vidim, da ljudje praktično stoodstotno upoštevate navodila zdravstvene stroke in politike.”

Najboljše zaščitno sredstvo je maska in razkuževanje
Nadškof je poudaril, da se zelo dobro zaveda, da nam je maska odveč in da pogrešamo čas, ko smo se lahko srečevali brez nje. “Vem, da tudi vi slišite različna mnenja, ki govorijo o nepotrebnosti maske in vseh drugih ukrepov za omejitev možnosti okužbe. Bodimo kristjani pri odnosu do vseh teh mnenj med tistimi, ki upoštevajo razum, znanost in strokovnost – in ta nam pravi, da je najboljše zaščitno sredstvo maska in razkuževanje.” Nevšečnost, ki nam jo morda povzroča maska, naj po besedah nadškofa predstavlja izraz solidarnosti s tistimi, ki so zboleli in tistimi, ki se z boleznijo srečujejo pri svojem delu.

“Povabim vas, da poživimo in okrepimo molitve in prošnje za vse tiste, ki se spopadajo z boleznijo. Na poseben način Bogu priporočajmo bolnike in tiste, ki skrbijo zanje. Ljubeče ga prosimo za vse umrle. Tudi to oblikuje občestvo med nami. Hvala vam, da nosite masko, da upoštevate vse varnostne ukrepe in na ta način v dejanjih živite ljubezen do bližnjega. Marija, zdravje bolnikov, prosi za nas,” je poudaril v zaključku poslanice.

Nina Žoher