fbpx

[Video] Policija sporoča: Zaradi vrha EU-Zahodni Balkan bodo 5. in 6. oktobra na določenih relacijah občasne zapore prometa

Slovenija bo v torek in sredo, 5. in 6. oktobra 2021, gostila vrh EU-Zahodni Balkan. Med obiskom delegacij bomo policisti na določenih lokacijah ali trasi potovanj varovanih oseb izvajali kratkotrajne mobilne zapore prometa. Glede na dano situacijo bomo urejali promet tudi na vseh večjih križiščih. Varovanim osebam bomo zagotavljali čim bolj nemoten prehod, ostalim udeležencem v prometu pa normalno vključitev v promet. Na posameznih cestnih odsekih bo veljala prepoved prometa za tovorna vozila.

Po besedah vodje Centra za varovanje in zaščito Bojana Omana gre za enega najpomembnejših dogodkov predsedovanja Slovenije Svetu Evropski uniji, ki se ga bodo udeležili predsedniki vlad EU, Zahodnega Balkana ter drugi visoki predstavniki EU z delegacijami in spremstvom. Varnostni ukrepi policije bodo zato prilagojeni najvišji stopnji varovanja.

Na relaciji od Brda pri Kranju do Brnika in Ljubljane mogoči krajši prometni zastoji. Zaradi potovanja varovanih kolon s policijskim spremstvom so mogoči krajši prometni zastoji in zapore, in sicer:

– v torek, 5. oktobra,
predvidoma med 18. in 19. uro (na relaciji Ljubljana–Kranj–Brdo) ter
po 22. uri (na relaciji Brdo–Kranj–Ljubljana);

-v sredo, 6. oktobra, predvidoma med 8. in 9. uro (na relaciji center mesta Ljubljana–Kranj–Brdo) ter
predvidoma med 15. in 16. uro (Brdo–letališče Jožeta Pučnika Ljubljana).

V navedenih časovnih obdobjih bo prihajalo do zapor mestnih ulic v Ljubljani, zapor avtoceste na tej relaciji in cest v okolici Brda pri Kranju. V času zapor bodo promet urejali policisti.

Vozniki, upoštevajte odredbe policistov in se na pot raje odpravite prej kot običajno
Vse voznike pozivamo, naj dosledno upoštevajo znake in odredbe policistov, ki bodo skrbeli za varnost v cestnem prometu, ter prometno signalizacijo. Priporočamo vam, da se na pot odpravite prej kot običajno, vožnjo pa prilagodite razmeram na cestah. Svetujemo tudi, da še pred odhodom na pot preverite razmere na cestah na Prometnem informacijskem centru  in po potrebi uporabite druge ceste.

Na posameznih cestnih odsekih bo veljala prepoved prometa za tovorna vozila

V času srečanja bo veljala omejitev prometa tovornih vozil, katera največja dovoljena masa presega 7,5 tone, ter vozil, ki prevažajo nevarno blago, in sicer:

  • v torek, 5. oktobra:

med 14. in 16. uro (na relaciji Sp. Brnik–Kranj–Vodice–Ljubljana),
med 17. in 23. uro (na relaciji Ljubljana–Vodice–Kranj–Brdo);

  • v sredo, 6. oktobra:

med 7. in 10. uro (na relaciji Ljubljana–Kranj–Brdo),
med 13. in 18. uro (na relaciji Brdo–Kranj– Sp. Brnik).

Voznike vozil, za katere velja prepoved, pozivamo, naj se izločijo pravočasno in na primernih prostorih. Če bodo razlogi za prepoved prometa prenehali pred iztekom določenega časa, bodo policisti tem vozilom dovolili vožnjo. Podrobnejše informacije o cestah, na katerih bo veljala prepoved, bodo razvidne iz odredbe, ki bo objavljena v Uradnem listu RS.

Varovanim kolonam je treba omogočiti prost prehod

Ob tem seveda velja opozorilo voznikom, da se morate ob srečanju policijskih vozil za spremstvo varovane kolone, ki so označena z rdečimi in modrimi lučmi, ustaviti, se po možnosti umakniti z vozišča ter varovani koloni omogočiti neoviran in prost prehod. Vožnjo lahko nadaljujete takoj, ko mimo vas zapelje zadnje policijsko vozilo, označeno z rdečo in modro lučjo, oziroma ko vam to dovolijo policisti, ki bodo urejali promet v križišču.

Policija.si