fbpx

[Video] Pozor! Na Notranjskem opazili volkove nedaleč stran od osnovne šole!

Foto: Youtube

Danes zjutraj ob 6.40 je Dušan Drobnič v Begunjah pri Cerknici posnel tri volkove. Prečkali so cesto 100 metrov stran od osnovne šole in šolske poti. Pred dobrima dvema tednoma pa so volkovi sredi naselja ulovili in pojedli jelena. Država pa še vedno ustavlja odstrel, ki ga je zadržalo upravno sodišče zaradi pritožbe nevladne organizacije Alpe Adria Green.

Volkov je vedno več, njihovo število pa je že zdavnaj preseglo kritično mejo. To ni zgolj domneva kmečkega lobija in rejcev drobnice, temveč so to opažanja običajnih ljudi, ki živijo na Notranjskem in Kočevskem.

Tokrat je domačin Dušan Drobnič v Begunjah pri Cerknici v jutranjih urah posnel tri volkove, ki so prečkali cesto – in to vsega 100 metrov stran od osnovne šole in poti, po kateri hodijo osnovnošolci v šolo in nato domov. To je še en dokaz, da se volkovi ljudi in njihovih bivališč ne bojijo več, vse več je konfliktnih situacij, v katerih zveri pobijajo pse in druge domače živali, ne pobegnejo jim niti divje, ki v strahu pribežijo v naselja.

Nedavno so volkovi sredi Rakeka ulovili jelena, žival pa se je med begom zaletela celo v avtomobil in ga poškodovala. Spomnimo tudi na novico o napadu volkov na psa na dvorišču kmetije v okolici Kočevja. Kot je šokiran zapisal njegov lastnik, ga je povsem raztrganega našel v jutranjih urah, ko je šel proti hlevu. Pes je bil privezan, kot je razvidno iz fotografije, kar nakazuje na samo bližino napada. Po poškodbah sodeč je bil povzročitelj verjetno volk, saj je znano, da ti radi napadajo in jedo tudi domače pse.

C. Š.