fbpx

[Video] Prvi šolski dan letos malo drugače

Prvi šolski dan (Foto: STA)

Za 190.990 učencev in 73.900 dijakov se je danes pričelo novo šolsko leto, ki pa letos poteka malo drugače. Zaradi omejevanje širjenja koronavirusa je namreč treba upoštevati nekatera priporočila. Prvič v šolo se je danes podalo 21.336 prvošolčkov, za katere so v številnih šolah sprejem priredili na šolskih igriščih ali telovadnicah, starši pa jih do razreda niso mogli pospremiti.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je za začetek šolskega leta pripravil priporočila, med njimi je tudi priporočilo za uporabo zaščitnih mask. Tako bodo učenci in dijaki vsaj prvi teden šole morali na hodnikih nositi zaščitne maske, med odmori in malico pa bodo morali ostati v svojem razredu. Poleg nekaterih drugih ukrepov, bodo šole morale zagotavljati ustrezno razdaljo med učenci, redno umivanje rok in zračenje prostorov.

Kako poteka prvi šolski dan, so si danes ogledali tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je obiskal dve škofjeloški osnovni šoli, ministrica za izobraževanje Simona Kustec je obiskala osnovno šolo v Podbrdu in osnovno šolo v Mostu na Soči, Predsednik republike Borut Pahor pa je nastopil kot slavnostni govornik ob odprtju prizidka osnovne šole v Grosupljem. Šolarje je obiskal tudi predsednik DZ Igor Zorčič, in sicer v osnovni šoli v Brežicah. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je ob obisku ljubljanske osnovne šole šolarjem zaželel, da bi v šoli našli znanje in prijatelje ter da bi se med seboj spoštoval in sodelovali.

“Ko zaupamo vase, smo vedno na dobri in trdni poti”
Ministrica Simona Kustec je v poslanici šolarjem izpostavila zaupanje. “Ko zaupamo vase, smo vedno na dobri in trdni poti. Če pri tem zaupamo še svojim sopotnikom – prijateljem, staršem, učiteljem, nam gre še lažje, bolje, hitreje, lepše,” je povedala v videu nagovoru. Kustečeva meni, da bodo šolarji pospremljeni z zaupanjem lahko mirno in s pričakovanji zasedli klopi. Dodala je še, da smo se pripravljeni podati na pot tudi v manj znane čase, ko zaupamo stroki. S tem je merila tako na učitelje, kot tudi na zdravstveno in psihološko stroko. Simona Kustec je šolarjem tudi zaželela, naj ne pozabijo na smeh, veselje, radost in ponos prvega dne.

Šolarji varni tudi na cesti
Ob prvem šolskem dnevu so poskrbeli tudi za povečano varnost na cesti. Že zjutraj sta minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in v. d. direktorja Javne agencije za varnost prometa Jože Hribar, v Domžalah pospremila otroke pri varnem prehodu čez cesto in poudarila pomen prometne varnosti otrok. Agencija za varnost prometa (AVP) vse udeležence v prometu poziva k največji stopnji pazljivosti, v sklopu akcije #VarnoVŠolo pa so že od jutra na križiščih v večjih mestih promotorji prometne varnosti voznike opominjali na začetek šole. Tudi notranji minister Aleš Hojs je na prvi šolski dan starše pozval, naj bodo zgled otrokom, s svojim odgovornim obnašanjem v prometu. Ocenil je, da je za prometno varnost šolarjev dobro poskrbljeno, v prihodnjih dneh pa bodo osnovnošolce obiskali tudi policisti in se pogovorili o varnem prihodu v šolo.

Več možnih scenarijev poteka izobraževanja
Pouk je danes sicer stekel po tako imenovanem modelu B, ki predvideva pouk v šoli za vse učence. Ministrstvo za izobraževanje je namreč skupaj z Zavodom RS za šolstvo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje čez poletje pripravilo več možnih modelov, ki predvidevajo različne načine poteka pouka. Če bi se epidemiološka slika v Sloveniji bistveno poslabšala, bi se po modelu C v šolo vrnil le del učencev in dijakov, po modelu D pa bi se vsi izobraževali na daljavo.

Sara Bertoncelj