[Video] Šentjernejčani se pred Romi ne počutijo varne, direktor policije: “Morali se bomo zavarovati!”

Direktor PU Novo mesto Igor Juršič na seji občinskega sveta občine Šentjernej.

Občinski svetniki Občine Šentjernej so na seji razpravljali o romski problematiki, ki jim povzroča vedno več preglavic. Ljudje se ne počutijo varno, so ugotavljali, pogosti so vlomi, ropi in drugi incidenti.

Vlomi so na dnevnem redu, kot da živimo, ne vem, kje. Ljudje si ne morejo več privoščiti niti pogreba, ne da bi imeli doma najetega enega varnostnika,” je na primer dejal Jurij Krštinc iz Liste za celostni razvoj in dodal, da ljudje svoj bes zgrinjajo na policijo, ta pa čudežev ne more delati.

Na občinski seji sta bila tudi direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič in načelnica PP Šentjernej Tamara Bizjak, ki pa zgovornim svetnikom nista mogla veliko pomagati. Juršič je dejal, da policija pri prometnih prekrških lahko le izda plačilni nalog, pri čemer plačilni nalog nekaterim ogromno pomeni, drugim pa nič. “Moramo se zavedati, da živimo v času, ne 20 let nazaj, ko se bomo morali vsi na neki način zavarovati,” je dodal.

Kradejo kmetom in po domovih
Peter Štemberger
iz Gibanja Svoboda je ob tem izrazil zanimanje za kakšno delavnico, kako bi se občani lahko zaščitili, Jani Selak iz Liste Skupaj za prihodnost pa je izpostavil visoke stroške opravljanja vozniškega izpita: “Od kod jim denar? Pa ste vi preverili .. nisem še videl, da se kakšen Rom uči voziti.” Aleš Štrbanc, občinski svetnik SDS, je iz pogovora z ljudmi razbral, da so izgubili zaupanje v policijo. “Kradejo kmetom, kradejo po domovih … Policisti pridejo, zapisnik naredijo, pravijo, kaj naj mi s tem.”

Šentjernejski župan Jože Simončič težko razume, zakaj so na državni ravni padli njihovi predlogi za izboljšanje razmer otrok v socialno težavnih okoljih: “Moja ocena je, da so v to problematiko vpleteni številni organi, med njimi policija še najbolje deluje. Nisem čisto zadovoljen z njenim delom, imajo pa mnogokrat zvezane roke.” Dodal je, da mu ni jasno, zakaj država ne želi ničesar storiti, domneva pa, da so v ozadju ekonomski interesi in povezave.

M. Bo.