fbpx

[Video] Vlada prejela pohvale za uspešen obisk savinjske regije: “To nam veliko pomeni”

Foto: Vlada RS

Vlada je v torek obiskala savinjsko statistično regijo. Sprva so se člani vlade sestali na delovnem posvetu v Podčetrtku, kjer je nekaj uvodnih besed spregovoril župan občine Podčetrtek Peter Misja. Župan je pohvalil vrsto projektov, ki v tem času potekajo v občini, in izpostavil, da ga izjemno veseli današnji obisk vlade v občini, saj je prvi po letu 2007. Na posvetu so ministrice in ministri spregovorili predvsem o projektih v regiji na področju obrambe, gospodarstva, izobraževanja, pravosodja, kulture, notranjih zadev, okolja in prostora. Izpostavljen je bil predvsem pomen zdraviliškega turizma v regiji in projekti, ki se v regiji izvajajo v okviru kohezijskih sredstev.

Po površini je savinjska statistična regija 4. največja regija v Sloveniji, po številu prebivalcev pa 3. največja regija v Sloveniji. Sestavlja jo 31 občin. Naravni prirast v savinjski regiji se je od leta 1995 gibal zelo podobno kot naravni prirast za celotno Slovenijo. V letih od 2005 do 2016 je bil naravni prirast pozitiven, v zadnjih 4 letih pa negativen. Največje zaposlitveno središče je Celje, sledi Velenje. V Celje prihaja na delo 19.000 delovno aktivnih iz drugih občin Slovenije. Izrazito delovno aktivni občini sta poleg Celja še Nazarje in Zreče.

Foto: KPV

Delovni posvet vlade v Podčetrtku (KPV)

Vlada RS (Foto: KPV)

V savinjski regiji je bilo v juniju 2021 skoraj 33.000 delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih. To je za skoraj 6 odstotkov več kot pred letom dni. V savinjski regiji je tudi 1.300 delovno aktivnih v dejavnosti rudarstvo. V letu 2020 je bilo zabeleženih približno 1,2 milijona turističnih prenočitev, kar regijo uvršča na 3. mesto med regijami. 77 odstotkov prenočitev so ustvarili domači turisti. V savinjski regiji je tudi približno 10.000 kmetijskih gospodarstev, ki obdelujejo skoraj 64.000 ha kmetijskih zemljišč. Savinjska regija ima 3. največjo površino kmetijskih zemljišč med vsemi regijami in 2. največje število kmetijskih gospodarstev. Povprečna mesečna neto plača tistih, ki so delali v savinjski regiji, je v 2020 znašala 1.105 EUR, kar je bilo približno 104 EUR manj od povprečja v celotni Sloveniji.

Foto: KPV

Rimska nekropola v Šempetru sodi med najpomembnejše spomenike rimske dobe na Slovenskem in minister dr. Vasko Simoniti se je ob torkovem obisku zavzel za dogovor in rešitve, ki bi pomenile trajno zaščito te znamenitosti. (Foto: Ministrstvo za kulturo)

V občini Zreče sta se predsednik vlade Janez Janša in župan mag. Boris Podvršnik spregovorila o ključnih projektih v občini. Govora je bilo o gospodarskih uspehih občine, turizmu in prihodnjih projektih. Sogovornika sta se dotaknila tudi infrastrukturnih projektov in ukrepih trajnostne mobilnosti. Veliko pozornosti pa sta v pogovorih namenila tudi pilotnemu projektu povezovanja, medgeneracijskega sodelovanja in izvajanje storitev institucionalnega varstva za starejše v Zrečah – Mesto generacij.

Foto: Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Z velenjskim županom Petrom Dermolom je pogovor s predsednikom vlade potekal predvsem o prestrukturiranju savinjske regije in pravičnem prehodu, infrastrukturnih in drugih projektih ter investicijah v Velenju ter širše v regiji. V pogovorih sta spregovorila tudi o zdravstveni oskrbi v Velenju in pridobivanju sredstev in sklada za okrevanje in odpornost. Velenjski župan in predsednik vlade sta nekaj pozornosti namenila tudi vprašanju in pomenu decentralizacije.

Foto: KPV

Minister za digitalno preobrazb Mark Boris Andrijanič je v okviru obiska obiskal šolski center Velenje, srečal se je tudi s predstavniki podjetja KLS Ljubno in skupaj z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožetom Podgorškom obiskal Mlekarno Celeia.

Minister Andrijanič je obiskal Šolski center Velenje in z dijaki spregovoril o poteku njihovega učnega procesa. (Foto: Služba vlade za digitalno preobrazbo)

Foto: Služba vlade za digitalno prenovo

Obisk ministra Janeza Ciglerja Kralja v Domu sv. Jožefa v Celju (Foto: TW JCK)

Po obisku predsednika vlade na celjski škofiji, kjer se je srečal s celjskim škofom msgr. dr. Maksimilijanom Matjažem in kjer so spregovorili o delovanju celjske Karitas, ranljivih skupinah, nujnosti ureditve spominskega parka Teharje in ohranjanju sakralne kulturne dediščine kot dela slovenske identitete, se je predsednik vlade ustavil še v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe. Celjska Mohorjeva družba v letošnjem letu obeležuje 170-letnico delovanja, vodstvo družbe pa je na to obletnico izjemno ponosno.

Image

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal tudi s celjskim županom Bojanom Šrotom. V pogovorih sta sogovornika spregovorila o okoljsko pomembni temi, sanaciji starih industrijskih bremen v Celjski kotlini. Prav tako sta nekaj časa namenila vprašanju povprečnin za občine, tema pogovorov pa so bile tudi epidemiološka situacija, stanje v zdravstvu in vprašanjih dolgotrajne oskrbe. Obisk savinjske regije se je zaključil z javno tribuno vlade, ki je potekala v Celju, in kjer so z nosilci razvoja v regiji spregovorili o izzivih in priložnostih regije.

Image

Ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec je na posvetu poudarila, da je bilo skoraj 18 milijonov evrov namenjenih za sofinanciranje vrtcev in šol v regiji. “Številni projekti, ki so bili pred nekaj tedni potrjeni, so že v aktivni fazi gradnje. V krajih, kjer je naravni prirast zelo dober, bomo zagotovili infrastrukturo – vrtce in šole”, je izpostavila in med drugim spomnila, da smo imeli lansko leto v tem času navidezno medijsko težavo, ko se v vrtcih in šolah ni želelo nositi mask. “Dober mesec kasneje smo morali šole in vrtce zapreti. Danes se pogovarjamo o testiranju in cepljenju. Če želimo, da so šole in vrtci odprti, se cepimo.”

Foto: Vlada RS

“Prosim, da ne kličete ministrov, kdo naj bo izjema pri PCT, ampak naredite vse, da testiranje ne bo potrebno. Če bi vsak zdravnik na dan cepil 5 ljudi, bi imeli 5 tisoč cepljenih na dan,” je med drugim izpostavil premier in dodal, da so vsi ti izdatki za testiranja nepotrebni, ker je cepljenje brezplačno. “Danes DZ razpravlja o investicijah v zdravstvo v naslednjih petih letih. Če bi bila ta razprava pred 10 leti, bi danes mogoče imeli več kapacitet in bi bili ukrepi milejši.”

Foto: Vlada RS

Minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril, da je treba PCT protokol začeti uporabljati v vrstnem redu CPT (cepljeni, preboleli, testirani). “T mora biti vedno manjši. S testiranjem ta trenutek kupujemo čas, da dosežemo zadostno precepljenost. Zaključimo z agonijo covida-19 in se cepimo. Vsi. Cepiva je dovolj. Pozivam vse, da se cepite, kajti samo na ta način bomo odpirali družbo, ne pa se pogovarjali o PCT protokolu”. 

Foto: Vlada RS

“Naša vlada podpira regionalni razvoj. Razumemo, da Slovenija ni samo glavno mesto in znotraj tega bo veliko ukrepov v prihodnjem obdobju, ki bodo omogočali podporo poslovnim idejam,” je poudaril minister Zdravko Počivalšek in pojasnil, zakaj je optimist. “Prvič zato, ker je država zaradi vseh sprejetih ukrepov v odlični kondiciji – naše bonitete so zgodovinsko gledano najboljše. Na drugi strani pa imamo na voljo tudi pet virov različnih evropskih sredstev.” Gospodarstvo v savinjski regiji se je po besedah ministra obdržalo na letu 2019. “Sicer je pozitivna tendenca razvoja zaustavljena zaradi koronavirusa, vendar so ukrepi vlade gospodarske aktivnosti obdržali na ravni iz leta 2019.”

Foto: Vlada RS

Minister Jože Podgoršek je povedal, da se bo v tem letu razpisalo za okoli 183 milijonov evrov razpisov. “Za regijo pa je trenutno najbolj zanimiv aktualni razpis, in sicer 15 milijonov evrov za razvoj negospodarske dejavnosti na kmetijah. Govorimo o kmečkem turizmu, ki je tukaj dobro razvit.”

Foto: Vlada RS

Foto: Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Urad vlade RS