[Video] Župan občine Moravče Milan Balažic: “Želimo in terjamo od države, da ukrepa in odredi sanacijo Moravške doline”

Družba Termit, ki ima rudarsko pravico za izkopavanje kremenčevega peska v Moravski dolini od leta 1961 in odlaga odpadke, ki so nevarni za tamkajšnje prebivalce (Foto: STA)

Župan občine Moravče Milan Balažic je kritičen do države, ki kljub ugotovljeni okoljski škodi v Moravški dolini zaradi delovanja podjetja Termit, še ni odredila sanacije. “Zato želimo in terjamo od države in od ministrstva za okolje in prostor, da vendarle ukrepa, da naroči in odredi sanacijo Moravške doline, da prepreči to dejavnost,” je poudaril Balažic. Na občini imajo občutek, da namerava država prepoved zakopavanja odpadkov odpraviti, medtem so se že lotili izvedbe bioloških testov, ki bodo še dodatno pokazali vplive na okolje. V Moravški dolini imajo zaradi podjetja Termit ekološko katastrofo; analiza je namreč pokazala presežene vrednosti močno strupenih formaldehidov, fenolov in visoke vsebnosti težkih kovin.

Podjetje Temit je že v preteklosti odlagalo neprimeren material, ki ni skladen z določili Uredbe o obremenjevanju. Šlo je za odlaganje neprimernega materiala od keramičnih varoval, električnih žic, strelovodov, železnih cevi, plastenk, gospodinjskih odpadkov, plastike, kovine, betona in asfalta. Vsi omenjeni odpadki so povzročili onesnaženje tal in podtalnice, ki niso primerni za pridelavo rastlin, za živali in za vodo, ki jo uporabljajo.

Prejšnje analize so pokazale visoko presežene koncentracije težkih kovin, med njimi bakra, kadmija, kroma, bora kobalta, mangana in molibdena. Rezultati nove analize pa so celo pokazali tudi povišane in presežene vrednosti selena, svinca, arzena in bakra. V analizi je bilo ugotovljeno, da povišane vrednosti preiskovanih težkih kovin v površinski vodi “nakazujejo na slabo ekološko stanje, kar vpliva na zdravje okoliških prebivalcev”. Vse omenjene težke kovine torej močno vplivajo na zdravje ljudi, med drugim na: bolezni centralnega živčnega sistema, alergije, težave z dihanjem in rakava obolenja.

V Sloveniji obstaja sprega med umazanim kapitalom in državo
Ob “moravški vstaji” je podjetje Termit, 16. julija 2019, s strani države prejelo Odločbo o prepovedi odlaganja odpadkov. Toda umazani kapital je poiskal načine in obvode za legalizacijo ponovnega odlaganja odpadkov. Novi odpadki se v občino Moravče vozijo pod krinko “eksperimenta”. Po besedah župana Moravč Milana Balažica, je podjetje Termit predlagalo bivšega ministra Senka Pličaniča, znanega zagovornika umazanega kapitala Agencije Republike Slovenije za okolje, kot “nevtralnega” izvedenca v postopku ugotavljanja odgovornosti za nastanek okoljske škode. “Agencija je Pličaniča sprejela kot “strokovnjaka”, ki priča v korist Termita, na katerega plačilnem spisku se je že nekajkrat znašel. Tu ni naključij,” je še zapisal Balažic.

Župan Občine Moravce Milan Balažic (Foto: STA)

Balažic se zato trudi za čim bolj čisto prihodnost Moravške doline. “Žal moram ugotavljati, da po dveh letih še vedno naš glas izgleda kot glas vpijočega v puščavi. Za sabo imamo pet znanstvenih analiz – zadnjo smo predstavili danes – ki preprosto dokazujejo, kako je ta dolina zastrupljena, kakšni strupi se odlagajo in da se to pod obliko eksperimenta še vedno dogaja,” je poudaril moravški župan. Zato si želi, da bi pri omenjeni problematiki država in ministrstvo za okolje in prostor vendarle nekaj ukrepala in naroči ali odredi sanacijo moravške doline ter prepreči to njihovo dejavnost. “Želim si, da bi se v tej vladi dokončno zavezali za zeleno Slovenijo in čisto prihodnost, ki jo bomo predali našim otrokom,” je še poudaril.

Sara Kovač