fbpx

Vlada dala zeleno luč za povišanje brigadirja Škerbinca v generalmajorja

Foto: Polona Avanzo

Vlada je dala zeleno luč za povišanje Mihe Škerbinca, sicer poveljnika sil slovenske vojske, s čina brigadirja, v čin generalmajorja. Vlada je podala tudi namero s sklepom seznaniti predsednika države Boruta Pahorja. Pri vladi so svojo odločitev sporočili po seji, ki je potekala včeraj. 

Ob tem so pri vladi navedli nekaj podatkov iz življenjepisa Mihe Škerbinca, ki je zaposlen v Slovenski vojski, že vse od leta 1992. Med drugim so navedli, da je univerzitetni diplomirani obramboslovec, ki je univerzitetno izobraževanje zaključil na FDV v Ljubljani, poroča STA.

Je tudi magister znanosti strateškega upravljanja z viri Univerze nacionalne obrambe ZDA. Odlikuje se z izjemno bogato vojaško kariero, v času katere je opravljal raznovrstne, tako štabne, kot tudi poveljniške dolžnosti, in sicer na različnih nivojih poveljevanja.

Bodoči generalmajor Miha Škerbinc (Foto: STA)

Ob tem gre navesti, da je bil denimo poveljnik 1. brigade Slovenske vojske, prav tako pa je opravljal delo svetovalca ter pomočnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Svoje mednarodne izkušnje pa je pridobival v tujini, kjer je opravljal različne dolžnosti.

Med drugim je služboval kot vojaški opazovalec OZN. Bil je tudi poveljnik bataljonske bojne skupine v silah KFOR na Kosovu, udejstvoval pa se je tudi kot namestnik direktorja sektorja za planiranje obrambe ter politiko obrambe Zveze Nato v Bruslju.

Domen Mezeg