Vlada je z več državami EU sprejela dogovore glede skupnih policijskih patrulj ob slovensko-hrvaški državni meji

Policija na slovensko-hrvaški državni meji. (Foto: sta)

Vlada RS je danes v okviru dopisne seje potrdila, da obstajajo dogovori med ministrstvom za notranje zadeve, policijo in med Poljsko, Madžarsko, Romunijo, Litvo, Latvijo in Estonijo. Govora je o uvedbi skupnih patrulj ter še nekaterih drugih skupnih ukrepov, namenjenih obvladovanju nelegalnih migracij na obmejnem območju med Slovenijo in Hrvaško. 

Kot je javnost lahko izvedela po seji, je razlog za sklenitev dogovorov, da se sprejme tehnični dogovor, ki bo usmerjen v konkretno sodelovanje policijskih enot Slovenije in Hrvaške v zvezi z napotitvijo uniformirancev, ker se pričakuje povečano število nelegalnih migrantov, poroča STA.

Reševanje skupnega izziva je pod vodstvom slovenskih policistov. Tuji policisti so zato zavezani navodilom slovenske policije. Na področju problematike nezakonitih migracij slovenska policija sicer že dolgo sodeluje s policijskimi enotami iz drugih držav EU. Maja je v Slovenijo skupno prispelo 21 policistov iz Poljske, Litve in Estonije, ki so bili nameščeni na območju Bele krajine.

Policija na slovensko-hrvaški državni meji (Foto: sta)

Domen Mezeg