fbpx

Vlada odločila: Potrdilu o cepljenju poteče veljavnost po 270 dneh

Foto: STA

Vlada je na petkovi seji odločila, da bo potrdilom o cepljenju proti covidu-19 veljavnost potekla po 270 dneh. Če se bo posameznik v tem obdobju cepil s poživitvenim odmerkom,  bo veljavnost potrdila podaljšana.

Vlada je po navedbah Ministrstva za zdravje RS izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 in ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. februarja 2022.

Odlok ureja, da veljavnost dokazilu  o cepljenju osebe poteče po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva, kar po besedah ministrstva temelji na priporočilu posvetovalne  skupine za cepljenje z dne 13. 12. 2021. Veljavnost dokazila se tako podaljša, če se oseba v obdobju 270 dni od osnovne sheme cepljenja cepi s poživitvenim odmerkom cepiva. Navedena ureditev velja le za osebe, ki so starejše od 18 let.

Foto: epa

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je 15. 12. 2021 v dopolnjeni oceni tveganja glede covida-19 izpostavil, da bodo po trenutno razpoložljivih dokazih poživitveni odmerki povečali zaščito pred hudimi izidi, ki jih povzroča zaskrbljujoča različica delta. Predhodne ocene pa kažejo tudi, da bi poživitveni odmerki lahko povečali zaščito pred zaskrbljujočo različico omikron, ki bo po njihovih projekcijah v začetku leta 2022 postala prevladujoča različica v državah Evropske unije.

E-Maribor