Vlada predstavila zgodovinski nabor investicij po občinah; preverite za svojo občino!

Foto: KPV

Predsednik in podpredsednika vlade Janez Janša, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek so predstavili nabor investicij po občinah, ki so v teku oz. je zanje zagotovljen denar. Vrednost projektov je skoraj osem milijard evrov, od tega je 1,5 milijarde evrov evropskih sredstev. Gre za največji investicijski zagon doslej, je poudaril Janša.

Izvedeni projekti v slovenskih občinah v mandatu 2020-2022

Predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so na včerajšnji novinarski konferenci na Brdu pri Kranju predstavili izvedene projekte v slovenskih občinah v mandatu Vlade Republike Slovenije 2020-2022. Na novinarski konferenci so spregovorili tudi o projektih, ki jih je vlada potrdila in bodo izvedeni v prihodnje, ter projektih, ki so že v teku.

Kljub epidemiji razvoj Slovenije ni zastal

“Izteka se naš skrajšani mandat. Naša vlada je prevzela odgovornost za izvršilno oblast v državi dan potem, ko je bila razglašena epidemija in kljub temu da je bila epidemija naš osrednji nasprotnik v tem času, razvoj Slovenije ni zastal,” je uvodoma dejal predsednik vlade.

Foto: KPV

“Gre za največji investicijski zagon, ki ga je bila Slovenija sposobna kdajkoli zagnati. Po nekaj letih bo to naslednja stopnica v razvoju Slovenije, na tej podlagi bodo plače in pokojnine višje, boljše službe, več investicij, boljše poslovno okolje,” je dejal Janša.

Vlada je pripravila pregled projektov

Ker se v kratkem začenja predvolilna kampanja za volitve v Državi zbor, je vlada naredila pregled projektov, ki so bili v tem času izvedeni, projektov, ki so teku in ki so dogovorjeni, torej so vključeni v nacionalne programe in načrte in je zanje zagotovljeno financiranje.

Foto: KPV

“Slovenijo sestavlja 212 občin in vsi ti projekti so razporejeni po celotni Sloveniji. Vlada je obiska tudi vse slovenske regije, le še južno polovico osrednje slovenske regije bomo obiskali v začetku aprila in projekti, katerih seznami vrednosti, časovnice so od sedaj naprej na voljo na osrednji vladni spletni strani, so nekaj največjega v smislu investicijskega zagona države od samega začetka njene ustanovitve,” je povedal premier. Prav tako je dodal, da je na virtualnem zemljevidu na stotine projektov, če pa naštetim dodamo še nekatere, ki jih še vnašamo in so v veliki meri kombinacija med investiranjem sredstev iz proračuna, evropskih fondov in občinskih proračunov, pa lahko govorimo o tisoč razvojnih projektih, ki potekajo v Sloveniji in bodo potekali v prihodnje.

Slovenija gradi in bo gradila

“Slovenija gradi in bo gradila vrtce, šole, športne dvorane, domove za starejše, bolnišnice, negovalne bolnišnice, zdravstvene domove, ceste, obvoznice, kolesarske steze, vodovodna in kanalizacijska omrežja, energetske objekte, energetsko bomo sanirali številne javne objekte, gradijo se protipoplavni objekti, zaganjamo vse potrebno za izgradnjo drugega bloka NEK. V zadnjem letu smo kot dodatna sredstva, poleg tega, kar imata kmetijstvo, gozdarstvo ter podeželje dobiva iz evropskih sredstev in prvega in drugega stebra skupne evropske kmetijske politike, za naslednjih pet let zagotovili tudi 300 milijonov evrov dodatnih spodbud za kmetijstvo in podeželje,” je še povedal premier. “Prej, preden se je začela vojna v Ukrajini, ki prinaša neko grožnjo, v smislu tega, da bo prišlo do določenih motenj na trgu preskrbe s prehrambenimi artikli, smo na nek način zagotovili sredstva, na podlagi katerih bo Slovenija v prihodnjih letih postala v veliki meri prehrambeno samozadostna, energetsko neodvisna pa bo potem, ko bomo zgradili objekte, ki so v načrtu,” je povedal predsednik vlade.

V Ljubljani še nikoli ni bilo toliko investicij

Foto: posnetek zaslona

Ker je bilo ob zadnjem obisku vlade v delu osrednjeslovenske regije nekaj opazk o tem, kako je Ljubljana zanemarjena, je predsednik vlade predstavil, da tudi v Ljubljani še nikoli ni bilo toliko investicij kot sedaj, “daleč največ od vseh občin, ker je Ljubljana tudi največja, seznam je izjemno dolg.”  “Ko smo izpogajali znatna evropska sredstva, smo z vsemi župani razpravljali o tem, kako razporediti te izpogajane milijarde, je ljubljanski podžupan pohvalil sodelovanje. Tudi pri številnih drugih občinah boste na zemljevidu našli izjave županov, ki so govorili o teh projektih in lahko tudi vsakega posebej vprašate, ali se je kadarkoli v zgodovini Slovenije toliko investiralo povsod po Sloveniji,” je novinarjem še dejal predsednik vlade. Pregled vladnih projektov za razvoj mestne občine Ljubljana najdete TUKAJ.

Pregled vladnih projektov za razvoj vseh občin najdete TUKAJ. 

Utrip Ljubljane