Vladni govorec Kacin na novinarski konferenci o dogajanju s koronavirusom: stanje v Sloveniji je še znosno v primerjavi s sosednjimi državami, vse več okužb pa je neznanega izvora

Datum:

Število na novo okuženih s koronavirusom se v Sloveniji naglo povečuje, a je stanje pri nas še vedno vzdržno in mnogo boljše kot v številnih državah v soseščini, kot na primer v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in v BiH-u. Vse več je tudi okužb neznanega izvora, še zlasti v Ljubljani in v Savinjski regiji. Vladni govorec Jelko Kacin pa je ob tem pozval k odgovornosti, saj se tako lahko zaščiti celotno družbo: “Vsi tisti, ki so zboleli in se morda za nazaj spomnijo kogarkoli s katerim so bili v tem pomembnem času skupaj, naj še enkrat pokličejo svojega epidemiologa in sporočijo ta imena, da bi jih poslali v karanteno, in da bi če kažejo znake, čimprej ukrepali in jim omogočili pravočasno zdravljenje.” 

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma spregovoril: “Na današnji novinarski konferenci bomo predstavili podatke o trendih in stanju okužb. Epidemiološki podatki za Slovenijo danes kažejo, da je bilo včeraj opravljenih kar 1733 testov.” V nadaljevanju je Kacin še dejal, da je bilo s tem opravljenih še 80 testov več kot včeraj, ko je bil prav tako že postavljen rekord. Ob tem je bilo potrjenih 47 novih okužb. “Kar je lep korak nazaj.” Po njegovih navedbah epidemiološko poizvedovanje še vedno poteka, a podatki zadnjih dni kažejo, da se uspešno zamejuje vnos okužb iz tujine, saj imamo danes le tri primere vnosov iz drugih držav, po dodatnih preiskavah od kod prihajajo, pa bo ta podatek bolj natančen, poroča STA.

“Opažamo pa vedno več okužb neznanega izvora, kar pomeni, da se ljudje bodisi ne spomnijo kje so se okužili bodisi ta podatek iz takšnih ali drugačnih razlogov skrivajo,” je še dejal Kacin v svojem nagovoru, kar po njegovem še dodatno otežuje že tako naporno delo epidemiologov, ki želijo v prvi vrsti zamejiti širjenje virusa. Po njegovem epidemiologi svoje delo opravljajo vestno. Ob svojem delu so izredno požrtvovalni in pohlevno prenašajo celo verbalne napade okuženih. Epidemiologi so pod tako močnim pritiskom delovnih obveznosti, da pogosto spijo le po nekaj ur, zato se jim je Kacin iz vsega srca zahvalil, saj poskušajo pred virusom in boleznijo obvarovati celotno skupnost. V tem trenutku po njegovem prepričanju opravljajo eno najtežjih in najbolj odgovornih nalog v državi. Zahvalil se je tudi NIJZ.

Jelko Kacin predstavil graf, ki dokazuje, da se epidemiološka slika v Italiji slabša. (Foto: sta)

Kacin je predstavil tudi nekaj grafov. S pomočjo prvega je pojasnil,  da prikazuje število okuženih v Italiji v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev in jasno kaže na to, da se tudi v Italiji razmere slabšajo. V tem trenutku je tamkajšnja situacija še vedno vzdržna, se pa slabša. Je tudi nekoliko slabše kot pri nas. “Tisto kar nas na nek način skrbi pa so strmi dvigi števila okuženih v zadnjih dneh. Kot vidite imajo oziroma so imeli predvčerajšnjim incidenco v rumenem območju, torej 27 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih.” Kacin je ob tem predstavil še en graf, ki pa prikazuje stanje na sosednjem Madžarskem. Tudi tam je število okuženih v skokovitem porastu. Zaradi pričetka novega šolskega leta so zaprli državo, da bi preprečili širitev novih okužb, vendar pa je zaenkrat epidemiološko stanje pri njih znosno.

Število na novo okuženih na Madžarskem. (Foto: sta)

Kacin pa se je v nadaljevanju dotaknil tudi dramatičnega stanja na Hrvaškem: “Hrvaška epidemiološka slika že dolgo ni dobra in se še naprej poslabšuje. Tukaj navedeno število okuženih, 92,37, je bilo preseženo že pred dvema dnevoma. To je trend slabšanja razmer pri njih, njihova incidenca pa je danes še nekoliko višja, saj je imela sosednja država danes znova 334 novih okužb.” Najhuje je po njegovem prizadeta Splitsko-Dalmatinska županija, kjer imajo znova 105 okuženih, štiri osebe pa so umrle. Za današnjo incidenco preračuna sicer še nimajo. Tudi v Sloveniji se epidemiološko stanje opazno slabša. “Vidimo, da smo imeli že kar nekaj uspeha, v zadnjem času pa se je začela ta incidenca poviševati. Mi smo dosegli število 24,16. Smo še vedno zelo rumeni. Nismo še blizu rdečega polja, ampak to je pravzaprav podlaga na kateri bomo pogledali primerjavo z nekaterimi drugimi državami, da bomo znali ceniti, kaj nam je skupaj uspelo, in da bomo znali ceniti to kar nam pomagajo zamejiti epidemiologi s svojimi epidemiološkimi poizvedovanji.”

Število okužb je na Hrvaškem v drastičnem porastu. (Foto: sta)
Pri nas število na novo okuženih s koronavirusom strmo narašča. (Foto: sta)

V nadaljevanju pa je bil prikazan tudi graf za primerjavo slovenskega in hrvaškega epidemiološkega stanja oziroma slabšanja le tega. Iz grafa je jasno, da so razmere na Hrvaškem bistveno slabše kot pri nas. Tudi v Avstriji je stanje bolj kritično kot pri nas, a so razmere še vedno bistveno boljše kot na Hrvaškem. Kacin pa je predstavil tudi graf, ki je epidemiološko sliko Slovenije primerjal s tisto v BiH-u, kjer so razmere že daljši čas dramatične. Ob tem je pozval vse, ki želijo oditi v BiH, da dobro premislijo o nujnosti te poti, saj so tam razmere povsem ušle izpod nadzora. Prav zato je vsem sorodnikom med BiH-om in Slovenijo priporočil komunikacijo preko spleta. Kacin pa je predstavil še en graf, ki govori o številu vnosov koronavirusa iz posameznih držav. Ob tem je dejal, da pri spreminjanju seznama držav, ki so varne in tiste, ki so nevarne oziroma rdeče, pomembno vlogo igra število vnosov iz posameznih držav. V skladu z včerajšnjim seznamom imamo s Hrvaške, Avstrije in Madžarske po en vnos več. Največje število vnosov se je od 1. 6. 2020 zgodilo s Hrvaške, to je kar 202 primera, iz Avstrije pa na primer 12 vnosov.

Primerjava slabšanja epidemiološke slike v Sloveniji in na Hrvaškem. (Foto: sta)
Primerjave epidemiološke slike v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji. (Foto: sta)
Primerjava slovenske in bosanske epidemiološke slike. (Foto: sta)

Tudi Madžarska je s štirimi vnosi že tako visoko, da se bo v prihodnjem tednu s tem ukvarjala tudi vlada RS. Vse več je tudi neznanih primerov okužbe, v katerih okuženi ne vedo, kje naj bi se okužili, ali pa celo zavajajo epidemiologe. Največ takšnih primerov je v Ljubljani in na območju Savinjske regije. “Vsi tisti, ki so zboleli in se morda za nazaj spomnijo kogarkoli s katerim so bili v tem pomembnem času skupaj, naj še enkrat pokličejo svojega epidemiologa in sporočijo ta imena, da bi jih poslali v karanteno, in da bi če kažejo znake, čimprej ukrepali in jim omogočili pravočasno zdravljenje.” Takšno zdravljenje je mogoče doma ali pa v treh slovenskih bolnišnicah, ena izmed njih je tudi na Golniku. Kacin je ob tem še poudaril, da bi v prihodnjem tednu Avstrijo in Madžarsko lahko uvrstili na rumeni seznam. V primeru otrok v šolah, ko se pojavi sum okužbe, pa je Kacin dejal, da so za presojanje tega zadolženi starši in lokalni epidemiolog skupaj z vodstvom šole, ki tudi presodi glede tega kakšen ukrep bi moral biti sprejet. Pomembno pa je, da je odločitev epidemiologa dokončna, in da ni ugovora. A če starši doma ugotovijo, da je njihov otrok zbolel, naj najprej kontaktirajo svojega zdravnika, ki bo podal diagnozo. Po potrebi pa lahko gre celoten razred v karanteno. Kacin je tudi potrdil, da se izvajajo nadzori nošenja mask v zaprtih prostorih.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...

Novo mesto: Najboljši športniki prejeli županova priznanja

Tradicionalna že 38. prireditev Športnik leta je potekala v...