fbpx

Vodja podjetja SIJ Metal Ravne: Največ šteje pogum, s katerim se lotiš izzivov

Andrej Gradišnik (foto: SIJ Metal Ravne)

SIJ Metal Ravne je bil že v okviru nekdanje Železarne Ravne nosilec gospodarskega razvoja na Koroškem. Kriza po razpadu Jugoslavije je za določeno obdobje precej globoko zarezala v metalurgijo na Ravnah, ki pa si je po prestrukturiranju in novem lastništvu znatno opomogla. Andrej Gradišnik je na lokaciji na Ravnah preživel že slabe in dobre čase, kar desetletje pa je v SIJ Metalu Ravne tudi vodilni mož, in tudi novi lastniki so v njem prepoznali tisto osebo, ki z izkušnjami iz preteklosti in vizijo razvoja daje podjetju gotovost in lepo prihodnost. Andrej Gradišnik je tudi prejemnik nagrade Gospodarske zbornice Slovenije.        

Gospod Gradišnik, v vodstvu podjetja SIJ Metal Ravne ste že precej let, s svojimi izkušnjami pa ste verjetno eden izmed ključnih akterjev, ki prispeva k uspešnosti in razvoju podjetja.
Avgusta je minilo 10 let, odkar sem prevzel direktorsko funkcijo v podjetju, pred tem pa sem bil 9 let namestnik različnim direktorjem. Prednost SIJ Metala Ravne je v tem, da je v vodstvu ista ekipa, ki je šla že skozi več konjunkturnih ciklov. V metalurgiji se določene stvari ponavljajo, in tako se učiš na svojih napakah. Kot namestnik direktorja sem spoznaval marsikaj, dobre in slabe strani direktorjev, ki so se veliko menjavali, in prav prek tega se poskušamo izogibati napakam ter težavam, ki so se pojavljale v preteklosti.

Kot ste dejali, je vodstvo že leta isto, rastoče je tudi poslovanje. Pred desetimi leti, ko je prišlo do sprememb v lastniški strukturi, so se na Koroškem pojavljale dileme o prihodnosti SIJ Metala Ravne in na splošno o prihodnosti celotne skupine SIJ – Slovenska industrija jekla. Lahko danes rečemo, da ima skupina SIJ odgovornega lastnika, da ste v zadnjem desetletju z novim lastnikom vendarle dosegli razvojni preboj?
Lastniki so z vidika razvoja in pripravljenosti, da se ideje realizirajo, izjemno odgovorni. V desetletnem ciklu, odkar je lastnik družba iz Rusije, smo v podjetje vložili 180 milijonov evrov, prav tako so bili z njihove strani vselej izraženi želja, pričakovanja in tudi pozitivni pritiski, da gremo v vse hitrejši razvoj. Posledično smo stvari razvijali hitreje, kot bi jih sicer, če bi bili prepuščeni sami sebi.

Na leto več kot 100 novih izdelkov

SIJ Metal Ravne že dolga leta slovi tudi po nenehnem razvoju novih izdelkov.
Metalov razvojni tim razvije več kot 100 novih izdelkov na leto. Razvoj novih izdelkov spremlja SIJ Metal Ravne že skozi celotno zgodovino obstoja, ampak v precej manjšem obsegu kot danes. To pomeni, da smo zelo hitri in fleksibilni glede razvoja novih izdelkov, kar pa je tudi pogoj za dobre rezultate oziroma rastoč trend rezultatov.

Celoten intervju si lahko ogledate na portalu e-koroska.si.