Volitve: Preštetih še 4680 glasov iz tujine

Datum:

Na 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini je bilo oddanih 4680 glasovnic, od tega 68 neveljavnih, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Ti glasovi niso spremenili neuradne sestave novega državnega zbora – tukaj.

Največ volivcev, ki so glas oddali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, je glasovalo za Gibanje Svoboda (1175 oziroma 25,1 odstotka). Sledijo SDS (1020 glasov oziroma 21,8 odstotka od vseh oddanih glasov), Levica (667 glasov oziroma 14,3 odstotka), NSi (539 glasov oziroma 11,5 odstotka) in SD (373 oziroma 8,1 odstotka glasov).

SD je bila v tujini najbolj priljubljena med volivci v Trstu, kjer je zanjo glasovalo 72 volivcev, sledi Bruselj s 53 volivci in Beograd s 35 volivci. Le en odstotek glasov je prejela v Torontu. Levici so največ glasov namenili v Berlinu. Tako kot stranka SD je tudi Levica najmanj glasov prejela v Torontu (en odstotek).

Med strankami, ki se jim ni uspelo uvrstiti v parlament, so največ glasov dobile LMŠ (168), SAB (109), Vesna (92), Resni.ca (84), Piratska stranka (77), Naša prihodnost in Dobra država (72), gibanje Povežimo Slovenijo (70) in gibanje Zdrava družba (60). Ostale so dobile manj kot 60 glasov; DeSUS npr. le 12.

Trenutni delni izid volitev bo DVK prihodnji teden dopolnila še z izidi z devetih veleposlaništev (z manjšim številom glasov) in izidi glasovanja po pošti iz tujine.

Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je glede skrivanja dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

[Foto] Je anketo Ninamedie o Judih sestavil sam Joseph Goebbels?

V javnosti so se pojavila opozorila o zadnji spletni...