fbpx

Vračajo se Vranski poletni večeri

Po lanskem prisilnem premoru zaradi preprečevanja širjenja bolezni covid-19 so letos začeli trinajsto sezono Vranskih poletnih večerov 2021 – oživimo kulturno dediščino v soboto, 26. junija 2021, v farni cerkvi sv. Mihaela na Vranskem, na katerem se je predstavil vrhunski Rimski-Korsakov klavirski kvintet.

Organizator Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko želi s koncerti klasične glasbe v podružničnih cerkvah, v katerih se redko odvija bogoslužje, vdihniti dodatno vsebino. Hkrati pa ponuja obiskovalcem možnost, da spoznajo notranjost prelepih, obnovljenih cerkva, domačinom, ki nimajo možnosti obiska večjih glasbenih središč, pa približuje vrhunsko klasično glasbo. Umetniški vodja prireditve, violončelist Milan Hudnik, ki je izbral zanimive in priznane slovenske glasbenike, je v uvodu zapisal:

 

Spoštovane prijateljice in prijatelji glasbe,

za nami je nenavadno leto, v katerem je bilo doživljanje glasbenih dogodkov osiromašeno na spletne prenose, na katerih sta nas izvajalce navdihovala le kamera in mikrofon. Na najbolj neizprosen način smo spoznali, kako pomembno je, komu in kje igramo. Koncert, kot najplemenitejše izkustvo glasbe, se ne more zgoditi brez ljubezenskega trikotnika med glasbo, umetniki in občinstvom. Tako se letos z veseljem in hvaležnostjo vračamo v prekrasne ambiente poletnih večerov. V vašo družbo.

V podružničnih cerkvah bodo zazvenela dela velikanov glasbene umetnosti Bacha, Mozarta, Rimskega – Korsakova in Čajkovskega, s sodobnostjo se bomo srečali v delih Šostakoviča in Ramovša, razživeli pa ob zvokih Rosinija, Sarasateja in Piazzolle.

Prvič pa se bomo prepustili tudi plemeniti akustiki velike župnijske cerkve sv. Mihaela, za kar velja iskrena zahvala gospodu župniku Jožetu Turineku in seveda županu Francu Sušniku, ki je naš zvesti podpornik in obiskovalec.

Po dolgem letu tišine se veselimo, da bomo ponovno igrali, navdahnjeni z vašo bližino. 

Pustite glasbi, da vam pride naproti, kajti sreča je v srečanjih.”

 

Naslednji koncert bo v soboto, 10. julija 2021, ob 20. uri v podružnični cerkvi sv. Martina v Šmartnem/Podvrhu (Podvrh 37).

Nastopili bodo

Slovenski godalni sekstet

(Bruch, Sarasate, Faure, Čajkovski)

Ana Dolžan, violina

Vid Sajovic, violina

Nejc Mikolič, viola

Anuša Plesničar, viola

Izak Hudniik, violončelo

Katarina Kozjek, violončelo

V septembru 2017 so se mladi glasbeniki iz geste spoštovanja in poklona v spomin delovanja Tomaža Lorenza zbrali na koncertu v Mestnem muzeju Ljubljana pod okriljem Glasbene mladine ljubljanske, iz katerega je od tedaj zrastlo že tradicionalno muziciranje v ciklu Jesenskih serenad. Zaradi preteklih uspehov in vzajemnega interesa do skupnega muziciranja se je formirala stalna zasedba. Člani Slovenskega godalnega seksteta so se izobraževali tako doma kot na tujem (Ljubljana, Dunaj, Detmold, Rotterdam, Zürich in Salzburg) in se poleg udejstvovanja znotraj polja komorne igre redno udejstvujejo tudi v orkestrski (Slovenska Filharmonija, KSO Celovec, RTV Slovenija itd.) in pedagoški (AG Ljubljana, KGBL, GŠ Škofja Loka, GŠ Kranj itd.) praksi in s svojim delom celo posegajo v raziskovalno polje filozofije in muzikologije.

Sara Kovač