Vrh Katoliške cerkve v Sloveniji se spominja slovenske samostojnosti in najpomembnejših državotvornih trenutkov

Slovenski škofi. (Foto: Twitter)

V javnost je prišlo Pastirsko pismo slovenskih škofov za postni čas 2020. V njem pa slovenski škofi velik poudarek dajejo letošnji trideseti obletnici slovenske samostojnosti. “Ker letos mineva trideset let od prelomnega leta 1990, ko se je v Sloveniji zgodilo več dogodkov z zelo daljnosežnimi posledicami za naš narod in nastanek naše države, želimo spregovoriti o naših krščanskih dolžnostih do naroda in države, še posebej o naši dolžnosti domoljubja in odgovornosti za skupno dobro v naši domovini. Prve svobodne in demokratične volitve, demokratično izvoljena vlada in plebiscit so bili odločilni državotvorni dogodki, na katere ne smemo pozabiti,” so zapisali v vrhu Katoliške cerkve v Sloveniji.

V vrhu Katoliške cerkve v Sloveniji pogrešajo enotnost, zavzetost in družbeno odgovornost slovenskega naroda. Vse to nas je povezovalo v odločilnih trenutkih nastanka samostojne slovenske države. “Med lepe spomine na dogodke izpred treh desetletij spada spomin na našo takratno zavzetost, družbeno odgovornost in enotnost večine prebivalcev Slovenije. Lotili smo se skoraj nemogočih in neverjetnih nalog osamosvojitve in demokratizacije. Uspešni smo bili, ker smo v to verjeli in bili enotni,” zapišejo slovenski škofi.

V nadaljevanju se spomnijo svetlih trenutkov slovenskega plebiscita. Pri tem je eno izmed pomembnih vlog odigrala slovenska Katoliška cerkev. “Kakor smo se množično udeležili glasovanja na plebiscitu za samostojno Slovenijo, bi se morali enako množično udeleževati vseh poznejših volitev in referendumov ter odločneje izraziti voljo bolj prepričljive večine državljanov. Skoraj nihče ni stal ob strani, skoraj nihče ni rekel: “Kaj me briga!” Nihče tudi ni izključeval drugega. Celo Cerkvi ni takrat nihče očital, da se “vtika v politiko”.To je dragocena izkušnja, na katero ne bi smeli pozabiti.”

Slovenski škofi pozivajo državljane, da uveljavljajo svojo državljansko dolžnost in se redno ter množično udeležujejo volitev
V Sloveniji je že nekaj let vlada volilna abstinenca. Kljub temu, da so volišča odprta dvanajst ur, si veliko število slovenskih državljanov zaradi popolnega nezanimanja za slovensko politiko raje odpravi na izlete po Sloveniji. “Škofje želimo ob tem poudariti, da smo vsi skupaj in vsak posamezni državljan odgovorni za to, kar se dogaja v naši samostojni domovini. Kljub vsem pomanjkljivostim imamo demokratično državo, kjer se o prihodnosti odloča na volitvah. Le udeležba je pogosto nizka, kar pomeni, da je med nami preveč ljudi, ki rečejo: »Kaj me briga!« V Svetem pismu beremo o Kajnu, da je na Božje vprašanje, kje je njegov brat Abel, odgovoril: “Sem mar jaz varuh svojega brata?” (1 Mz 4,9). To je, kakor bi rekel: “Kaj me briga moj brat!” Takšna drža pa ni združljiva s krščansko zavestjo odgovornosti zase in za druge,” zapišejo vrhovni kleriki Katoliške cerkve v Sloveniji.

Slovenski državljani so se množično odpravili na glasovanje na plebiscitu v letu 1990. Sedaj pri velikem številu slovenskih državljanov prevladuje miselnost volilne abstinence. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Katoliška cerkev izrazila skrb in odgovornost za okolje
Katoliška cerkev je izpostavila neodgovornost slovenskih državljanov do vrednot okoljskega prostora. “Sem sodi tudi odgovornost za naravno okolje, sredi katerega živimo. Tu se še posebej pokaže, koliko je kdo odgovoren za prihodnost nas vseh. Brezbrižno odmetavanje odpadkov, potratna poraba energije in razmetavanje hrane so skrb vzbujajoči pojavi naše neodgovornosti za skupno dobro,” pišejo v svojem Pastirskem pismu za postni čas v letošnjem letu.

26. junija 1991 je bila proslava ob razglasitvi samostojne Slovenije. Tako evangeličanski senior Ludvik Novak kot ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar sta ostala brez mikrofona. (Foto: printscreen)

Posameznik mora biti svobodno in odgovorno bitje
Slovenski škofi so pozvali, da mora biti posameznik svoboden in soodgovoren do drugih. “Kot kristjani sicer ne pristajamo na ideologije, ki pravijo, da med človekom in drugimi živimi bitji ni bistvene razlike. Ta razlika je, saj smo samo ljudje svobodna in odgovorna bitja s pravicami in dolžnostmi. A ravno to naše dostojanstvo nam narekuje odgovoren odnos do drugih živih bitij in do prihodnjih rodov, ki imajo pravico, da pridejo živet na Zemljo, kjer bo lepo živeti,” zapišejo vrhovni predstavniki Katoliške cerkve v Sloveniji.

Celotno pismo si lahko preberete TUKAJ.
 • Vera

  Lepa gesta naših škofov,ki so tudi veliko pripomogli k priznanju naše prelepe Slovenije .

  • RATATA

   Osamosvojena Republika Slovenija je bila priznana že v začetku Julija 1991 na Brionih, saj so bili predstavniki dne 26.06.1991 osamosvojene RS tam, kot ene od dveh udeleženk, vpletenih v vojno.
   Druga je bila napadalka na osamosvojeno – napadeno državo (preostanek SFRJ vključno s SR Hrvatsko – ta se je odcepila šele 08.10.1991, ko je raskinula veze sa SFRJ), organizator srečanja pa je bila Evropska Skupnost!!

 • RATATA

  Slovenskega Naroda – Ljudstva SRS v tistem času niso mogli prepričat ne komunisti – demokratično prenovljeni v stranko DP (kako modro – Demokratična Prenova) in ne Kler …
  oboji so govorili o nekakšnih iluzijah in o edini prihodnosti znatraj prenovljene jugoslovanske države!
  Ojoj, kako sem že star, da se lahko spomnim tistih časov prekucije, ki je ni bilo….

 • RATATA

  Ja, včas smo po ledraste jakne hodili na tržnico v Trbiž pod Svetimi Višarjami!

 • Lustrator

  Če bi bilo takih pisem več, predvsem pa bi jih začeli na vernike naslavljati prej, sem prepričan, da bi bila Slovenija precej drugačna država kot je danes, ko “štango” komijem na oblasti v veliki meri držijo prav tisti, jih Partija najbolj prezira oziroma kar neposredno SOVRAŽI. Pod tem pismom so sicer podpisani naši škofje, a sem skorajda prepričan, da aktualni nadškof ni bil niti glavni pobudnik, kaj šele idejni kontributor, razen če se je dejansko šele zdaj predramil in spoznal, da je Slovenija v času njegovega mandata padla v še večje duhovno, narodnoidentitetno, demokratično brezno kot je bilo v času obglavljene Cerkve.

  Vsem (tudi tistim, ki ste bili včeraj pri maši, a niste dovolj zbrano poslušali) toplo priporočam, da si še enkrat preberete to pastirsko pismo, ki po dolgem času spet vrača upanje, da se bo slovenska Cerkev vrnila na pota ne le zaščitnikov slovenskih duš, ampak tudi slovenskega naroda, ki je bil vedno najmočnejši ravno takrat, ko je bil najbolj katoliški. Narod brez vere, je kot embalaža brez vsebine, avto brez bencina ali tiskalnik brez kartuše – torej popolnoma nefunkcionalen, tako kot je “krščanstvo za lastnimi 4 stenami” podobno frigidno in celo v konfliktu z glavnim Kristusovim navodilom naj gremo v svet vsem oznanjati Božjo besedo. Dokler se tega ne bomo zavedali vsi Slovenci (sploh pa katoličani), nam bodo še naprej zlahka vladali ideološki potomci totalitarnih zločincev. Škofom pa po dolgem času globok poklon za modre, jasne in pogumne besede kakršnih smo bili v zadnjih 10 letih lačni kot puščava vode!

 • piko8

  Poklon Škofom! Pa tudi župniki v nedeljah pri sveti maši bi morali ljudi opominjat na državotvorne dovžnosti, tukaj se čisto premalo govori otem!
  Partija sovraži kler, tko kot Hudič križ, ta jo pa še v veliki meri podpira!

 • črnaovca

  Cerkev že ve, saj je največji dobičkar osamosvojitve