fbpx

Vrh Katoliške cerkve v Sloveniji se spominja slovenske samostojnosti in najpomembnejših državotvornih trenutkov

Slovenski škofi. (Foto: Twitter)

V javnost je prišlo Pastirsko pismo slovenskih škofov za postni čas 2020. V njem pa slovenski škofi velik poudarek dajejo letošnji trideseti obletnici slovenske samostojnosti. “Ker letos mineva trideset let od prelomnega leta 1990, ko se je v Sloveniji zgodilo več dogodkov z zelo daljnosežnimi posledicami za naš narod in nastanek naše države, želimo spregovoriti o naših krščanskih dolžnostih do naroda in države, še posebej o naši dolžnosti domoljubja in odgovornosti za skupno dobro v naši domovini. Prve svobodne in demokratične volitve, demokratično izvoljena vlada in plebiscit so bili odločilni državotvorni dogodki, na katere ne smemo pozabiti,” so zapisali v vrhu Katoliške cerkve v Sloveniji.

V vrhu Katoliške cerkve v Sloveniji pogrešajo enotnost, zavzetost in družbeno odgovornost slovenskega naroda. Vse to nas je povezovalo v odločilnih trenutkih nastanka samostojne slovenske države. “Med lepe spomine na dogodke izpred treh desetletij spada spomin na našo takratno zavzetost, družbeno odgovornost in enotnost večine prebivalcev Slovenije. Lotili smo se skoraj nemogočih in neverjetnih nalog osamosvojitve in demokratizacije. Uspešni smo bili, ker smo v to verjeli in bili enotni,” zapišejo slovenski škofi.

V nadaljevanju se spomnijo svetlih trenutkov slovenskega plebiscita. Pri tem je eno izmed pomembnih vlog odigrala slovenska Katoliška cerkev. “Kakor smo se množično udeležili glasovanja na plebiscitu za samostojno Slovenijo, bi se morali enako množično udeleževati vseh poznejših volitev in referendumov ter odločneje izraziti voljo bolj prepričljive večine državljanov. Skoraj nihče ni stal ob strani, skoraj nihče ni rekel: “Kaj me briga!” Nihče tudi ni izključeval drugega. Celo Cerkvi ni takrat nihče očital, da se “vtika v politiko”.To je dragocena izkušnja, na katero ne bi smeli pozabiti.”

Slovenski škofi pozivajo državljane, da uveljavljajo svojo državljansko dolžnost in se redno ter množično udeležujejo volitev
V Sloveniji je že nekaj let vlada volilna abstinenca. Kljub temu, da so volišča odprta dvanajst ur, si veliko število slovenskih državljanov zaradi popolnega nezanimanja za slovensko politiko raje odpravi na izlete po Sloveniji. “Škofje želimo ob tem poudariti, da smo vsi skupaj in vsak posamezni državljan odgovorni za to, kar se dogaja v naši samostojni domovini. Kljub vsem pomanjkljivostim imamo demokratično državo, kjer se o prihodnosti odloča na volitvah. Le udeležba je pogosto nizka, kar pomeni, da je med nami preveč ljudi, ki rečejo: »Kaj me briga!« V Svetem pismu beremo o Kajnu, da je na Božje vprašanje, kje je njegov brat Abel, odgovoril: “Sem mar jaz varuh svojega brata?” (1 Mz 4,9). To je, kakor bi rekel: “Kaj me briga moj brat!” Takšna drža pa ni združljiva s krščansko zavestjo odgovornosti zase in za druge,” zapišejo vrhovni kleriki Katoliške cerkve v Sloveniji.

Slovenski državljani so se množično odpravili na glasovanje na plebiscitu v letu 1990. Sedaj pri velikem številu slovenskih državljanov prevladuje miselnost volilne abstinence. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Katoliška cerkev izrazila skrb in odgovornost za okolje
Katoliška cerkev je izpostavila neodgovornost slovenskih državljanov do vrednot okoljskega prostora. “Sem sodi tudi odgovornost za naravno okolje, sredi katerega živimo. Tu se še posebej pokaže, koliko je kdo odgovoren za prihodnost nas vseh. Brezbrižno odmetavanje odpadkov, potratna poraba energije in razmetavanje hrane so skrb vzbujajoči pojavi naše neodgovornosti za skupno dobro,” pišejo v svojem Pastirskem pismu za postni čas v letošnjem letu.

26. junija 1991 je bila proslava ob razglasitvi samostojne Slovenije. Tako evangeličanski senior Ludvik Novak kot ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar sta ostala brez mikrofona. (Foto: printscreen)

Posameznik mora biti svobodno in odgovorno bitje
Slovenski škofi so pozvali, da mora biti posameznik svoboden in soodgovoren do drugih. “Kot kristjani sicer ne pristajamo na ideologije, ki pravijo, da med človekom in drugimi živimi bitji ni bistvene razlike. Ta razlika je, saj smo samo ljudje svobodna in odgovorna bitja s pravicami in dolžnostmi. A ravno to naše dostojanstvo nam narekuje odgovoren odnos do drugih živih bitij in do prihodnjih rodov, ki imajo pravico, da pridejo živet na Zemljo, kjer bo lepo živeti,” zapišejo vrhovni predstavniki Katoliške cerkve v Sloveniji.

Celotno pismo si lahko preberete TUKAJ.