fbpx

Vse več obmejnih občin podpira aktivacijo dodatnih pooblastil vojski pri varovanju državne meje

Slovenska vojska bi z aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi razbremenila prekomerno zaposlene policiste na meji pri boju z ilegalnimi migracijami. (Foto: STA)

Po tem, ko so podporo prizadevanjem za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, po katerem bi vojaki pri varovanju državne meje v času epidemije s koronavirusom imeli večja pooblastila, izrekli že v občinah Črnomelj in Novo mesto, to podpirajo tudi v Občini Šentjernej.

Novi šentjernejski župan Jože Simončič je na vprašanje našega portala, ali občina podpira prizadevanja za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, po katerem bi vojaki pri varovanju državne južne meje imeli večja pooblastila, odgovoril:

“Občina Šentjernej je obmejna občina, zato je bila že do sedaj soočena z množičnimi prehodi ilegalnih beguncev in varnostno problematiko, ki jo s sabo prinašajo ilegalni prestopi državne meje.

Glede na trenutno stanje v državi, ko je epidemija koronavirusa zelo resno posegla v naša življenja in zdravje občanov, je problematika ilegalnih prehodov meje še toliko bolj nevarna in po nepotrebnem še dodatno ogroža zdravje naših  občanov .

Zaradi navedenega, naša občina podpira in pozdravlja vse ukrepe, ki bodo zajezili število ilegalnih prehodov meje in nenadzorovano gibanje potencialno zdravstveno ogroženih tujcev na območju naše občine.

Iz tega vidika podpiramo aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, saj pričakujemo, da bo prispeval k bolj varnemu in zdravju prijaznemu življenju v naši občini.”

Demokracija