Vsem kristjanom blagoslovljen božič! Kristjani danes praznujejo božič, dan Jezusovega rojstva

Foto: iStock

Kristjani danes praznujejo božič, dan Jezusovega rojstva, ki je eden od najpomembnejših krščanskih praznikov. Sinoči na predvečer božiča so po številnih cerkvah potekale polnočnice. Novomeški škof Andrej Glavan jo je daroval v novomeški stolni cerkvi.

Glavan je v božični poslanici zapisal, da je božič praznik, ki se bolj kot katerikoli dotakne večine ljudi, ne le kristjanov. “Njegov utrip je čutiti vsepovsod, čeprav morda le v obliki obdarovanj, prazničnih večerij in kosil. Ob božiču, zlasti ob božičnih pesmih začutimo največ topline, domačnosti, prijazne sproščenosti in lepote. Če se poglobimo v božično praznovanje, vidimo, da je božič zmagoslavje božje dobrote in ljubezni,” je zapisal.

Vsem, še posebej osamljenim in bolnim, je zaželel blagoslovljene božične praznike, da bi poglobili v srcu vero, da je Bog nepreklicno z nami. “To naj bo temelj našega veselja in upanja tudi vse dneve novega leta 2019.”

Nadškofa Stanislav Zore in Alojzij Cvikl sta polnočnici darovala v stolnih cerkvah ljubljanske in mariborske nadškofije. Mariborski nadškof Cvikl je ob tem dejal, da veselo oznanilo, ki ga prinaša rojstvo Jezusa, ni namenjeno močnim in pomembnim ljudem tega sveta, ampak predvsem “tistim, ki imajo odprto srce, ki hrepenijo po pravi sreči in miru”. Upanje, ki ga prinaša odrešenik, tudi ni grajeno na človeški moči in nasilju, ampak na božji ljubezni in dobroti, ki je v prvi vrsti namenjena ubogim in preprostim, je dejal.

Številni verniki so božič pričakali v Vatikanu, kjer je imel papež Frančišek ob 21.30 mašo. Danes bo papež številne vernike na Trgu svetega Petra tudi nagovoril in podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Božične maše bodo danes potekale tudi po številnih cerkvah v Sloveniji. Novomeški škofa Glavan bo imel božično mašo v stolni cerkvi ob 10.30 uri.

Uredništvo Nova24tv želi vsem kristjanom blagoslovljen božič!

Moja-dolenjska.si