fbpx

Z današnjim dnem za prebolevnike in cepljene ob vrnitvi z območij na rdečem in temno rdečem seznamu ni več karantene

Foto: STA

Z današnjim dnem za tiste, ki prihajajo z območja na rdečem ali temno rdečem seznamu, ni več obvezna karantena v primeru, če predložijo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali preboleli bolezni. Na seznamu območij je prišlo do sprememb, med zelena območja se namreč po novem uvrščajo Italija, Kanada in San Marino.

Za tiste, ki nimajo prebivališča v Sloveniji in v državo prihajajo z območja na rdečem seznamu, še vedno v veljavi ostaja obvezna 10-dnevna karantena. Nujno pa je, da morajo pred tem predložiti tudi negativni rezultat testa PCR ter podati dokazilo o tem, kje bodo lahko prestajali obvezno karanteno. Tistim tujcem, ki so ravno tako brez prebivališča v Sloveniji in prihajajo iz države, ki se uvršča na temno rdeč seznam, vstop v državo ni dovoljen.

Za tiste, ki v državo vstopajo iz držav na oranžnem seznamu, je dovoljen vstop v državo brez karantene tudi ob predložitvi digitalnega covidnega potrdila EU ali tretjih držav. Tiste osebe, ki ne predložijo ustreznega dokazila, se seveda napoti v karanteno. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji bodo po poročanju STA v primeru karantene vstop v Slovenijo dovolili le, če dokažejo, da imajo zagotovljen prostor, kjer bodo prestajali karanteno.

Prav tako v veljavo stopa tudi zmanjšano število izjem za vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu. Na seznamu tako niso več izrecno navedeni diplomati, predstavniki tujih varnostnih organov in akreditirani novinarji na službeni poti v tujini. Se pa po novem na seznam uvrščajo čezmejni delovni migranti, ki imajo delovno razmerje v Evropski uniji, in osebe, ki so napotene na ali z opravljanja storitev v EU, utemeljijo razlog za prehajanje meje in se vračajo v petih dneh po prehodu meje. Od teh oseb se zahteva, da v primeru vstopa v Slovenijo z območja na rdečem ali temno rdečem seznamu predložijo negativni test na novi koronavirus.

Foto: STA

Na zelenem seznamu območij je prišlo do sprememb pri Danski, Belgiji, Franciji, Grčiji, Nizozemski, Norveški, Španiji in Švedski. Na omenjeni seznam so bile dodane naslednje države: Armenija, Azerbajdžan, Brunej, Jordanija, Kanada, Katar, Monako, San Marino, Savdska Arabija in Vatikan. Na rdečem seznamu so spremembe pri Španiji, Irska je bila prestavljena s temno rdečega seznama na oranžen seznam.

Vlada sprejela sklep o ukinitvi seznama držav glede na epidemiološko sliko
Med splošna dokazila, ki se upoštevajo ob vstopu v državo, je bilo dodano evropsko digitalno covidno potrdilo in digitalno covidno potrdilo tretje države, ki vsebuje enake podatke kot evropsko digitalno covidno potrdilo in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku. Na petkovi dopisni seji je vlada sprejela sklep o ukinitvi seznama držav glede na epidemiološko sliko in izenačitvi pogojev za vstop v Slovenijo. Za vse bo namreč veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani s PCT testom. Odlok bo stopil v veljavo v nedeljo, v praksi pa bo zaživel 15. julija.

Sara Kovač