fbpx

Za 850 tisoč evrov donacij farmacevtskih družb v boju proti virusu covid-19

Foto: epa

V boj proti novemu virusu Covid-19 so se na več ravneh vključile tudi farmacevtske družbe, članice Mednarodnega forum znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb, GIZ. Družbe so namreč svoje raziskave usmerile v iskanje zdravila in cepiva proti novemu koronavirusu ter nudenju pomoči zdravstvenim sistemom v lokalnih okoljih. Samo v Sloveniji so družbe članice Foruma za boj proti virusu Covid-19 donirale več kot 850 tisoč evrov v materialnih in finančnih sredstvih.

Vse razvojno-raziskovalne farmacevtske družbe svoj fokus usmerjajo v razvoj cepiva proti virusu Covid-19,  a razvoj učinkovitega cepiva terja svoj čas. ‘Ker razvoj zdravil in cepiv terja običajno dolgotrajne postopke, poskušamo v vmesnem času z donacijami vsaj delno pomagati blažiti posledice, ki jih za seboj pušča COVID-19,” je pojasnila generalna sekretarka Foruma, mag. Barbara Stegel.

Ravno epidemija novega koronavirusa kažejo kako pomembna in življenjsko pomembna so cepiva in njihov razvoj.  Z njihovo pomočjo smo izkoreninili črne koze, otroška paraliza pa se v Evropi skoraj ne pojavlja več.  Zadnji teden aprila pa obeležujemo tudi svetovni teden imunizacije, ki  letos poteka pod geslom #VaccineWork for All.

Rok Krajnc