fbpx

Za zeleno zlato ni vedno zlatih časov

Zeleno zlato, kakor radi rečemo glavni sestavini najbolj priljubljene alkoholne pijače, na Koroškem še posebej uspeva. Zaradi ugodnega podnebja in rodovitne zemlje ima hmeljarstvo v regiji že stoletno tradicijo.

V Radljah so se polja hmelja pojavila že pred drugo svetovno vojno, kasneje so se razvila še v Spodnji Mežiški dolini. Koroški hmeljarji pa so se skozi stoletje srečevali z vzponi in padci, s takšnimi in drugačnimi težavami; velika nihanja tržnih cen, preusmeritve zadrug v živinorejo, neugodne vremenske razmere so bile pred leti trn v peti hmeljarjem, danes pa njihova največja težava postaja civilna družba.

Foto: Stare fotografije in razglednice Koroške. (Foto: Facebook)

Slovenija praktično ves hmelj izvozi
Poleg Koroške je hmelj značilen tudi za Spodnjo Savinjsko dolino. Čeprav se je industrializacija hmeljarstva pričela šele pred približno 140 leti, so ga v samostanih na Slovenskem pridelovali že v 11. stoletju. Danes Slovenija velja za eno največjih predelovalk hmelja, v veliki večini pa hmeljarji iz države izvažajo. »Hmelj v Sloveniji zaseda okoli 1 odstotek njivskih površin. Letina hmelja je bila v zadnjih dveh letih količinsko in kakovostno zelo dobra. V letu 2017 se je hmelj prideloval na 1.590 ha, letna proizvodnja pa je znašala 2.767 ton. Zaradi ugodne tržne situacije v zadnjih letih so se povečale tudi hmeljne površine, in sicer za cca. 6 odstotkov glede na leto 2016. V 90-ih letih prejšnjega stoletja pa se je beležila pridelava hmelja tudi do 4.000 ton na 2.450 ha. Premene so danes v upadanju, in sicer 293 ha v letu 2016 se je v letu 2017 znižalo na 220 ha. Število hmeljarjev se ponovno povečuje in sicer od leta 2016, ko je bilo 111 hmeljarjev, se je leta 2017 število povečalo na 117. Kljub spodbudni letošnji situaciji pa se je leta 2002 ukvarjalo s hmeljem tudi že 192 hmeljarjev, kar predstavlja 64 odstotkov več hmeljarjev, glede na leto 2017,” pojasnjuje ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Celoten članek preberite TUKAJ