fbpx

Začela se je nacionalna preventivna akcija “Ne razbijaj si glave z izgovori – uporabi varnostni pas”

Foto: Občina Grosuplje

Javna agencija RS za varnost prometa je 2. marca 2020 pričela z nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas, ki bo trajala 14 dni. V času nacionalne preventivne akcije se bodo agenciji pridružili policija, ki bo v tem času izvajala poostren nadzor, ter 76 Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po Sloveniji. V akciji tako sodeluje tudi naše medobčinsko redarstvo.

Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom. Dosledna uporaba varnostnega pasu lahko v povprečju vsako leto reši kar 10 življenj.

VOZNIKI IN POTNIKI MORAJO BITI MED VOŽNJO VEDNO PRAVILNO PRIPETI.

  • Pripnite se na VSEH VOŽNJAH, tudi najkrajših.
  • Pripnite se na VSEH SEDEŽIH v vozilu, tako voznik kot tudi potnik na sprednjem ali ZADNJEM SEDEŽU.
  • Voznik naj vedno preveri, ali so vsi potniki pripeti z varnostnimi pasovi, preden spelje, saj je njihova varnost tudi njegova odgovornost.
  • Med vožnjo moramo biti pripeti v vseh vozilih, tako na avtobusih, tovornih vozilih, kombijih,…
  • Varnostni pas si PRAVILNO pripnemo, tako da: poteka zgornji del pasu preko rame (in ne čez vrat), spodnji del pa pod trebuhom preko bokov; sponko vstavimo v zaklep, da slišimo KLIK; pas naj bo čimbolj tesno ob telesu, zato ga dodatno zategnemo; pas NE SME biti zavit in ohlapen.

Več o akciji: Ne razbijaj si glave z izgovori – uporabi varnostni pas.

Jana Roštan, Občina Grosuplje