fbpx

Začetek konca sanj o hitri cesti na Koroško?

Slika je simbolična. (Foto: STA)

Tri občine Spodnje Savinjske doline bodo uredbo o državnem prostorskem načrtu poslale na presojo ustavnosti. Če ustavno sodišče odloči v njihov prid, bo Koroška najverjetneje ostala brez 3. razvojne osi.

Nedolgo nazaj smo na spletnem portalu e-Koroška poročali o tem, da lahko gradnja drugega tira ustavi postopke za gradnjo 3. razvojne osi na območju Koroške. V primeru, da Madžarska finančno ne bo sodelovala pri projektu drugega tira, bo Direkcija RS za infrastrukturo v njegovo gradnjo vložila več denarja, kar pa pomeni, da bo za 3. razvojno os zmanjkalo sredstev. V teh dneh pa se odpira nova fronta diskriminacije in zavlačevanja, ki lahko projekt 3. razvojne osi popolnoma ustavi in izniči vsa prizadevanja Korošcev za gradnjo hitre ceste.

Občine Braslovče, Polzela in Šmartno ob Paki so podprle zahtevo Združenih civilnih iniciativ Savinjske doline in skupaj pošiljajo DPN Šentrupert–Velenje v ustavno presojo zakonitosti. Povod za njihovo odločitev je sum o kršenju ustavnih pravic lastnikom objektov, ki bi jih rušili v namene gradnje 3. razvojne osi. Če bo ustavno sodišče ugotovilo, da so tamkajšnjim prebivalcem resnično kršene ustavne pravice, bo sprejeti DPN razveljavljen.

Več na e-koroska.si …